Uletené sny agenta Rogera Krowiaka

17.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak neholdujete recesistickým úletom či paródiám, zabudnite. Ak však patríte k fanúšikom príbehov agenta Rogera Krowiaka, hrdinu niekdajšieho kolektívneho novinového seriálu a neskôr knihy, tešte sa. Nová scéna uvádza divadelnú hru so spevmi Agent Krowiak zasahuje od Viliama Klimáčka v réžii Karola Vosátku.

„Hra je úprimne a úmyselne napísaná ako béčkový triler a je poctou komiksu a všetkým tzv. poklesnutým žánrom, rozprávkam pre dospelých, ktoré ešte občas čítajú tí, čo sa nehanbia na verejnosti snívať,“ vyznáva sa autor Viliam Klimáček.

Nuž, sú to dosť uletené sny. Kulisy Jozefa Danglára a scénografa Petra Janku predstavujú veľkomestskú Bratislavu na morskom pobreží, ópiové plantáže na Záhorí, džungľu okolo sopky Sitno a minaret pri dreveniciach v Čičmanoch. Na takto balkánsko-karibsky poňatom Slovensku pátra agent Krowiak (Marek Majský), ale i jeho konkurencia (agenti Minsky v podaní Mariána Grexu a Romana Fédera a Viola v podaní Zuzany Šebovej a Andrey Karnasovej), po ukradnutom starom arabskom rukopise - návode, ako vyrobiť tunel časom. Chce sa ho totiž zmocniť majiteľ cestovnej kancelárie Hadžibej (Štefan Kožka) s partnerkou Barbarou (Lucia Vrablicová a Barbara Mišíková) zmeniť minulosť, a tak ovládnuť a zničiť svet.

Zachraňovať ľudstvo pred záhubou pomáha Krowiakovi slovenská polícia, reprezentovaná majorom Huňadim (Karol Čálik) a jeho sexi spolupracovníčkou Sandrou (Gabika Škrabáková a Slávka Heribanová-Halčáková), bača Matúš (Majo Labuda), aj sitnianski rytieri. A do toho vyspevujú a krepčia zberači ópia, dedinčania, zväzáci...

Dosť som sa tohto gulášu obávala. Nepozdávali sa mi niektoré gagy v erotických scénach a občas som si myslela, že je tých odkazov na všetko možné až priveľa. No nakoniec som sa bavila ako všetci diváci. I keď najviac ma zaujala hudba a invencia Michala Kaščáka. To množstvo nápadov, motívov a variácií, hudobných vtipov. Až je človeku ľúto, že nejestvuje napríklad ako videoklip.

Elena Ťapajová
Páčil sa vám článok?