Penzista Jozef Prášil a jeho bábkové sny

16.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Skúste malému dieťaťu predostrieť víziu jeho života v dôchodcovskom veku. Asi vás nebude veľmi počúvať. Pozorne a rado si však pozrie predstavenie Bratislavského bábkového divadla, v ktorom dôchodca Jozef Prášil v konflikte so zvedavou a klebetnou susedou Novákovou prežíva dobrodružstvá Baróna Prášila.

Na námet Jozefa Mokoša a v réžii Juraja Adamíka uviedlo Bábkové divadlo premiéru predstavenia Barón Prášil alebo farebný širokouhlý sen penzistu Jozefa Prášila. Ak nič iné, tak predstavenie ponúkne vašim deťom skvelú víziu dôchodcovského veku, ktorý môže byť aj v malej garsónke s otravnou susedou veľmi zaujímavý. Tancujúci a spievajúci dôchodca prejde vo svojom farebnom, širokouhlom sne celý svet. Prežije v krutej ruskej zime súboj s obrovským medveďom, plaví sa po mori v bruchu ozrutnej veľryby, letí na delovej guli a sám hrdinsky bojuje s tureckým vojskom. Čo na tom, že mu pri týchto hrdinských činov asistuje len suseda vo vyšmatľaných papučiach?

Vek seniorov okrem pokojného ničnerobenia a slobodného fantazírovania prináša aj daň v podobe zvýšených účtov za plyn, vodu, elektrinu a nezmieriteľných susedov. Aj s takouto realitou sú deti konfrontované. A aby ten konflikt so skutočnosťou nebol príliš tvrdý, ozvláštňuje predstavenie hudba Petra Vaňoučeka na texty piesní Jozefa Mokoša. Na scéne Vladimíra Sadílka a v kostýmoch Lenky Kadlečíkovej sa predstavia herci Marta Sádecká, Vladimír Sadílek, Lucia Butašová a Juraj Adamík.

Širokouhlý sen penzistu Jozefa Prášila snívajú miestami s nostalgiou, ktorá spomaľuje dej, keď sa však v očiach dôchodcu blysne nádej na lepšie časy a preplatky za plyn, predstavenie získa na dynamike takej potrebnej na uchovanie pozornosti detského diváka. Aj keď by sa mohlo zdať, že starecké sny a problémy deti nezaujímajú, v bábkovom divadle sa diváci od šiestich rokov dozvedia nepochybne minimálne jednu pozitívnu vec do života: nikdy neprestaňte snívať. Práve táto schopnosť vás bude celý život odlišovať od otravných susedov, ktorí nemajú na práci iné len čítať vašu poštu. Na ceste snami vám bude galantnú a dobrodružnú spoločnosť robiť práve Barón Prášil.

Dáša Šebanová

Penzista Prášil si všetky príbehy vymyslel, aby pobavil seba, ale predovšetkým divákov...
FOTO - Dubravay

Páčil sa vám článok?