Objavený reliéf zreštaurujú a ukážu verejnosti

11.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Reliéf sochára Roberta Kühmayera, ktorý nedávno objavili v priestoroch Základnej školy na Jesenského 6, bude verejne prístupný a bude si ho môcť obzrieť každý, kto bude mať oň záujem.

Ako sme už informovali, dielo sochára R. Kühmayera (1883 - 1972), ktorý je okrem iného aj autorom Kačacej fontány na Šafárikovom námestí, pochádza z roku 1907 a dlhých 60 rokov bolo zakryté za nástenkou na stene schodiska. „Reliéf sa bude reštaurovať, mal by byť obnovený do septembra, keď sa uskutoční výstava tvorby R. Kühmayera,“ povedala nám riaditeľka školy Viera Zavřelová. „Chceli by sme ho ochrániť pred poškodením, zvažujeme, že pred neho umiestnime ochranné sklo alebo plexisklo. Jeho ochrana je potrebná, v budove školy je veľa detí a navštevuje ju aj dosť cudzích ľudí.“

Rozmerný reliéf sa volá Nechajte maličkých ku mne prísť (Ježiš medzi deťmi) a ide o výjav z Nového zákona. Nie je presne známe, kedy bol zakrytý, ale podľa historičky umenia z Galérie mesta Bratislavy Želmíry Grajciarovej je predpoklad, že sa tak stalo krátko po nástupe komunistov k moci z ideologických dôvodov. Ako nám povedala V. Zavřelová, škola chce zorganizovať stretnutie pamätníkov, ktorí navštevovali školu v čase, keď ešte reliéf nebol zakrytý.

Vzácny reliéf nie je jedinou pamätihodnosťou školy na Jesenského 6. Tou je aj samotná budova školy. Postavená bola v roku 1870, autorom projektu je Ignác Feigler ml., budova je prvým reprezentantom ranej eklektiky v Bratislave so zachovaným dispozičným riešením školských budov typických pre druhú polovicu 19. storočia. Ide o dvojposchodový objekt s kompletne zachovanou dispozíciou, interiérom a výzdobou fasády. Priečelie smerujúce do Jesenského ulice je riešené samostatne, obloky telocvične sú cez dve podlažia, ich orámovanie a parapetné dosky nadväzujú na gotizujúce obdobie.

Školu v súčasnosti navštevuje 250 žiakov a od roku 1978 má certifikát o pridružení k UNESCO. Zapája sa do projektov súvisiacich s ochranou kultúrneho dedičstva, reliéf je príkladom znovuobjavenej kultúrnej pamiatky, ktorá prispeje k reprezentácii školy. Vedenie školy pozýva všetkých záujemcov, či už z iných škôl alebo širokej verejnosti, na obhliadku vzácneho diela R. Kühmayera.

(juh)
Páčil sa vám článok?