Ignác Bizmayer vystavuje keramiku v SNM

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Priestory Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží budú až do konca júna zdobiť keramické diela majstra Ignáca Bizmayera. Výstavu Čarovný svet (z) hliny, sprístupnili pri príležitosti životného jubilea žijúcej legendy. Mapuje umelcovu tvorbu od začiatku 40. rokov 20. storočia po súčasnosť - teda 66 rokov života.

Výnimočná výstava majstra figurálnej keramickej tvorby je členená na štrnásť tematických častí. Okrem úžitkovo-dekoratívnych predmetov sú vystavené zoomorfné plastiky, za ktoré si I. Bizmayer vyslúžil medzinárodné uznanie. Samostatnú skupinu exponátov tvorí kresťanská tematika. Majstra Bizmayera zaujala najmä biblická téma Adama a Evy. Veľmi blízky mu bol i kristologický cyklus, mariánsky kult a kult svätých.

Výnimočné miesto v majstrovej tvorbe reprezentuje rodinná tematika. Deti v rôznych podobách a situáciách, ale najmä matka s dieťaťom v náručí, znázornená aj ako vajnorská či slovenská madona. Najväčšiu tematickú skupinu reprezentujú keramické plastiky a reliéfne taniere mladomanželov odetých do ľudových krojov. Pomerne veľký priestor je venovaný pracovnej tematike. Ľudoví muzikanti predstavujú na výstave osobitnú skupinu. Vynikajú medzi nimi predovšetkým Detvanci s tradičnými fujarami, ale aj muzikanti z Terchovej, z Myjavy a goralskí hudci zo Suchej Hory.

Medzi netradičné exponáty nepochybne patrí legendárna prešporská postavička Schöne Náciho. Okrem vystavených exponátov priblíži život a tvorbu majstra Bizmayera aj dokumentárny film Jar Ignáca Bizmayera.

(dš)
Páčil sa vám článok?