Bratislavská Doba noblesy v Starej radnici

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

V období po vzniku Československej republiky nastali zmeny v štruktúre mestskej spoločnosti, začala sa formovať skupina domácej buržoázie a inteligencie. Napriek všeobecne silne zakorenenému konzervativizmu mali títo ľudia záujem o moderné výdobytky vedy a techniky.

Výstava Doba noblesy, 20. a 30. roky v Bratislave, ktorú otvorili v Múzeu mesta Bratislavy na Radničnej 1, predstavuje návštevníkom spôsob, akým v tých časoch žila vyššia a stredná vrstva mestskej spoločnosti.

Nositeľmi pokrokových myšlienok modernizmu sa stali architekti. V duchu funkcionalizmu vytvárali obytné priestory plné vzduchu a svetla s využitím technických vymožeností. Ich stavby začali meniť tvár Bratislavy.

V 20. a 30. rokoch v zariadení interiéru existovali vedľa seba dva štýly. Art deco, elegantný sloh hľadajúci inšpiráciu v štýloch 18. storočia, a moderný smer funkcionalizmus, oslobodený od zdobnosti, priznávajúci konštrukciu a materiál. Moderná doba skrátila ženám vlasy i sukne, spoločnosť začala chodiť na výlety, módni návrhári vedľa elegantných odevov do spoločnosti vytvárali aj oblečenie vhodné na trávenie voľného času.

Výstava je ukážkou životného štýlu vyššej strednej vrstvy. Približuje v širokom zábere dvoch desaťročí zariadenie a vybavenie bytu. V prechodnom priestore chodby sa pokúša o atmosféru každodennosti v uliciach a na námestiach. Záverečný výstavný priestor je venovaný prezentácii trávenia voľného času. Cieľom výstavy je prostredníctvom predmetov, výtvarných diel a fotografií predstaviť obdobie, o ktorom sa hovorí aj ako o dobe noblesy a elegancie.

Exponáty pochádzajú zo zbierok Múzea mesta Bratislavy, Galérie mesta Bratislavy a zo súkromného majetku. Spolu s výstavou Doba noblesy, ktorá potrvá do septembra, otvorili v Mestskom múzeu aj výstavu Na husličkách maľované. Sú na nej diela renomovaných slovenských výtvarníkov, ktorí výtvarne spracovali korpusy nepoužívaných huslí a doplnili ich originálnymi maľbami. Môžete ju vidieť do 20. mája.

(dš)
FOTO - Ľudmila Mišurová, MMB
Páčil sa vám článok?