Pedagogická prevencia je v meste bežná

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom februára sme uverejnili informáciu o aktivite pedagogicko-psychologickej poradne v Starom Meste s tým, že prichádzajú s ojedinelou novinkou.

Na článok zareagovala psychologička Daniela Kmeťová z Pedagogicko-psychologickej poradne s Centrom výchovnej a psychologickej prevencie na Hubeného ulici v treťom bratislavskom okrese. Upozorňuje, že na Hubeného už 36 rokov každoročne posúdia stovky predškolákov v ich domovskom prostredí - na pôde materských škôl a že teda ani nie je nutné, ako v Starom Meste, aby sa rodičia kontaktovali s pracovníkmi poradne telefonicky. Tiež pozývajú v odôvodnených prípadoch deti na detailnejšie vyšetrenie a poskytujú im v spolupráci s rodičmi ďalšiu starostlivosť na skvalitnenie školskej spôsobilosti. „Podobný prístup volíme aj u deviatakov v prípade voľby povolania, respektíve stredoškolského štúdia,“ uviedla D. Kmeťová.

Vieme, že podobné aktivity vyvíjajú aj v iných bratislavských okresoch, v článku o Starom Meste sme však asi dostatočne nezdôraznili, v čom je ich tohtoročná aktivita nová. „Staromestskí detskí psychológovia neposudzujú deti v materskej škole, kde sa cítia isto, ale už v novom prostredí, ktoré ich čaká, v škole,“ pridáva do diskusie riaditeľ staromestskej poradne Pavol Vančo. Dodáva, že týmto krokom sledujú aj to, aby ich rodičia poznali, aby vedeli o poradni, ktorá ponúka kompletný servis zadarmo, pretože v školách sa objavujú súkromní podnikatelia, ktorí deti lanária do svojej, draho platiacej, klientely. „Netvrdili sme, že jediní ponúkame budúcim žiakom tento servis plošne, robí sa to v celom meste, ale že to robíme zatiaľ jediní týmto spôsobom.“

(gub)
Páčil sa vám článok?