Irak včera, dnes a zajtra vo fotografii

24.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Stredoeurópskom dome fotografie na Prepoštskej ulici 4 prezentovali v minulých dňoch zaujímavú výstavu, ktorá pripomenula divákom krajinu vojnového utrpenia, bolesti a často aj beznádeje - Irak včera, dnes a zajtra, s podtitulom Krajina, ľudia, bolesť.

Fotografie pochádzali z obdobia začiatku osemdesiatych rokov až po súčasnosť. Zahŕňali teda široké časové spektrum rokov, počas ktorých Irak prešiel ťažkými skúškami. Bolesť bola základnou osou výstavy, ktorá sa tiahla všetkými fotografiami. Či už boli na snímkach deti alebo ľudia, ktorí si zvážali na nosidlách materiál na pokrytie strechy, v ich tvárach sa dalo čítať utrpenie krajiny.

Bolesť bola zaznamenaná vo výrazoch ľudí bez ohľadu na vek, odrážala sa v črtách desaťročného dievčatka, aj deväťdesiatročnej stareny. Výstava Irak včera dnes a zajtra mala premiéru práve v Bratislave, na svojej ceste sa ďalej zastaví v Banskej Bystrici, Prahe, Bruseli a v Sofii.

„Sme hrdí, že práve Bratislava sa stala jasľami pre rozvoj plánovaných aktivít Slovenskej atlantickej komisie a Euroatlantickeho centra. Existuje jasná koncepcia pravidelných návštev. Budeme sa usilovať sprostredkovať a zorganizovať čo najviac kultúrnych podujatí približujucich túto fascinujúcu kultúru našim občanom,“ povedal Michal Kovács, regionálny koordinátor Euroatlantického centra.   

(dš)
Páčil sa vám článok?