Chytilovej Hezké chvilky - film bez záruky

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Česká režisérka Věra Chytilová si nerobí žiadne ilúzie. Dokazuje to aj vo svojom najnovšom filme Hezké chvilky bez záruky, tragikomédii o tom, ako si nemožno robiť ilúzie.

A tak sa pred diváka dostáva film, ktorý zobrazuje realitu v naturalistickej podobe so všetkým, čo k nej patrí. Ľudia v ňom určite nie sú pekní, skôr zvraštení a udupaní problémami, neurotickí, zakomplexovaní a agresívni. Keďže nie sú schopní riešiť svoje problémy, všetci sa stretávajú v psychologickej poradni u lekárky Hany, ktorá sa tiež nachádza v zložitej životnej situácii. A tak vzniká zamiešané cesto ľudských osudov, z ktorého v žiadnom prípade nevznikne jemná, nadýchaná bublanina s lahodným kôstkovým ovocím, rozpúšťajúca sa na jazyku. Skôr sa vám hnusí zaboriť prsty do tejto masy neschopných impotentov, zakomplexovaných agresorov či úchylných pedofilov. Taká je totiž realita Věry Chytilovej.

Film vznikol podľa scenára Kateřiny Irmanovovej a Věry Chytilovej, s kamerou Martina Štrbu a hudbou Davida Krausa. Keďže ide o mozaiku osudov, hereckú príležitosť dostali mnohí českí herci, niektorí z nich sa už v Chytilovej filmoch objavili viackrát. (Jana Janěková, Boleslav Polívka, Jana Krausová, David Kraus, Igor Bareš, Jiří Ornest, Rudolf Jelínek, Alena Vránová, Barbora Hrzánová a ďalší).

Asi by som krivdila režisérke, keby som jednoznačne tvrdila, že jej filmová výpoveď vyznieva cynicky, bezútešne a najmä beznádejne. V hlavnej postave psychologičky Hany totiž vidíme ženu, ktorá sa snaží pomáhať iným aj sebe, je vždy ústretová a na každého má čas. Film sa však končí deformovaným úškľabkom tejto ženy, do ktorého sa zvrhol spontánny, uvoľňujúci smiech, keď počúvala erotický príbeh jednej svojej pacientky. Ten úškľabok určite nie je pekný, skôr zúfalý, morbídny. No presný. Vystihuje filozofiu celého filmu.

Kto má rád filmy Věry Chytilovej a oceňuje na nej schopnosť filmovo nafúknuť absurdnosť doby do obludných rozmerov, odíde z kina spokojný. Tým, čo preferujú jemnejšie sprostredkovanie reality, nedávame na spokojný priebeh filmu počas jeho sledovania žiadnu záruku.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?