Mesto Bratislava opäť otvorí svoje brány dokorán

13.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Štvrtý ročník podujatia Bratislava pre všetkých: Dni otvorených dverí samosprávy hlavného mesta sa uskutoční počas víkendu 21. a 22. apríla.

Jeho cieľom je sprístupniť obyvateľom Bratislavy bezplatne čo možno najviac služieb a atrakcií, ktoré im počas celého roku poskytujú mestské organizácie.

Vlani navštívilo jednotlivé akcie a podujatia v rámci Dňa otvorených dverí samosprávy rekordných 120-tisíc ľudí. Preto aj v tomto roku bude väčšina zúčastnených organizácií v projekte otvorená verejnosti po celý víkend, nie iba v sobotu. Výnimkou je iba Botanická záhrada UK.

„Chceme našim spoluobčanom dať príťažlivou formou vedieť, že mesto nie je len magistrát, mestské zastupiteľstvo alebo mestské časti, ale napríklad aj mestské múzeum, galéria, knižnica, Zimný štadión Ondreja Nepelu, Plaváreň Pasienky, Zoologická záhrada či lesopark,“ povedal primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

K iniciatíve mesta sa aj v tomto roku pridali partneri, ktorých zriaďovateľom nie je mesto: Bratislavská vodárenská spoločnosť, ktorá ukáže Bratislavčanom svoje múzeum na ostrove Sihoť, Štátne závodisko v Starom Háji, Lanové centrum ZSE na Kamzíku, ale aj Slovenský atletický zväz so svojím projektom Zo školských lavíc do atletickej haly Elán.

Vzhľadom na obrovský záujem aj v tomto roku bude mať väčšina organizácií namiesto dňa otvorených dverí celý víkend otvorených dverí a teda bezplatný vstup. Táto informácia poteší najmä priaznivcov ZOO, ktorá v sobotu 21. apríla oficiálne privíta prvé biele tigre na Slovensku, ale aj športovísk STaRZ-u, múzea a galérie. Z podujatí, ktoré sa uskutočnia iba v sobotu 21. apríla, sa pozornosť zrejme sústredí na večerný koncert pre Bratislavu na hrade Devín, ktorého interpretmi budú Marián Varga a Moyzesovo kvarteto. Bezplatné vyhliadkové jazdy po centre ponúkne aj obľúbený Prešporáčik.

V nedeľu 22. apríla sa v lesoparku otvára nová sezóna. Súčasťou programu bude aj sprístupnenie nového náučného dendrologického chodníka na Železnej studienke, folk a country koncert v amfiteátri na Partizánskej lúke a otvorenie lanového centra na Kamzíku.

Fanúšikovia turfu sa bezplatne dostanú na tretí tohtoročný dostihový míting na Štátnom závodisku v Starom Háji. Počas víkendu nebudú chýbať ani ďalšie obľúbené podujatia z minulých rokov - Bratislavský jarmok, nonstop Kino Čas, prehliadky historickou električkou, vystúpenia detí základných umeleckých škôl alebo vstup do podzemia na mieste pôvodnej Kaplnky sv. Jakuba.

(juh)
Páčil sa vám článok?