Fotografia nie je pravda, ale ani lož

24.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

"Fotografia nie je nevyhnutne lož, ale nie je ani pravda. Je skôr prchavou subjektívnou impresiou. Na fotografii sa mi páči presne ten okamih, ktorý nemožno predvídať, pre ktorý treba byť stále v strehu, pripravený prijať a osláviť to nečakané."

Takto premýšľa o fotografickej tvorbe Martine Franck, jedna z výrazných osobností umeleckej fotografie. Pôvodom Belgičanka (narodila sa v roku 1938 v Antwerpách) detstvo prežila v USA i v Anglicku a dejiny umenia študovala v Madride a v Paríži. Keď v roku 1966 fotografovala módnu prehliadku pre New York Times, prvý raz sa stretla so slávnym fotografom Henri Cartier-Bressonom. Po štyroch rokoch sa stali manželmi.

Viedenská fotogaléria Westlicht na Westbahnstrasse 40 uvádza v týchto dňoch prierez tvorby tejto umelkyne, osemdesiat čiernobielych i farebných fotografií z posledných troch desaťročí. Krajinné zábery z Európy, Číny a Jordánska striedajú zábery vystihujúce atmosféru spomenutého parížskeho divadla a portréty hercov, spisovateľov, módnych tvorcov. Martine Franck sa zaujíma nielen o svet módy a divadelného diania,  ale najmä o tiché, nenápadné zákutia, ktoré zvečňuje neobyčajne elegantne a s citom.

Gabriela Valehrachová
Páčil sa vám článok?