Výstava o živote Jaroslava Ježka v SNM

15.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Slovenskom národnom múzeu otvorili výstavu zameranú na život a tvorbu výnimočného českého skladateľa modernej hudby Jaroslava Ježka. Pod názvom Jaroslav Ježek: Život je len náhoda je prezentácia sprístupnená verejnosti od 9. marca do 1. júla v SNM na Vajanského nábreží 2.

Jaroslav Ježek sa narodil 25. septembra 1906 v rodine dámskeho krajčíra. Na svet prišiel so šedým zákalom a operácie jeho situáciu ešte zhoršili: na pravé oko oslepol úplne. Napriek tomu, že sa na svet pozeral skrz „malú dierku“ jedného oka, podľa Jana Wericha bol najveselším humoristom v českej hudbe.

V roku 1929 získal diplom majstrovskej kompozičnej školy Jozefa Suka, ktorý umeleckého génia charakterizoval slovami: „Veľká inteligencia, vzdelanie všestranné, sčítanosť, rýchle vnímanie, bystré pozorovanie...“ Ježek bol uznávaným skladateľom vážnej hudby, ktorého si cenil i Igor Stravinskij. Kto si aspoň raz v živote nezanôtil starú známu pesničku Šaty dělaj člověka alebo nezabudnuteľný song Život je jen náhoda?

Svojimi piesňami Ježek dopĺňal slávne duo Jířího Voskovca a Jana Wericha. Pre divadelné hry ich Oslobodeného divadla skladal scénickú hudbu a piesne, ktoré tvoria základ českej modernej tanečnej a džezovej hudby.

Verejnosti sú určite známe melódie Tmavomodrý svět, Hej rup, Nebe na zemi, Píseň strašlivá o Golemovi, Klobouk ve křoví či Babička Mary. Osudy Jaroslava Ježka môžete bližšie spoznať práve na výstave, ktorá je otvorená denne od 9.00 do 17.00 h.

(dš)

Páčil sa vám článok?