Impresie a Stretnutia generácií v Pálffyho paláci

14.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak zavítate v týchto dňoch do Pálffyho paláca na Zámockej ulici, môžete byť svedkami dvoch umeleckých inštalácií. Na prízemí v Malej výstavnej sále sú vystavené diela 4. ročníka Sympózia Impresie: jeseň a na prvom poschodí paláca sa odohráva Stretnutie generácií IV.

Jesenné impresie súzvučia s týmto ročným obdobím a prinášajú pred diváka obrazy plné nostalgie a zasnenia. Farebnosťou sa z týchto pocitov vymyká možno len Vladimír Kudlík, jeho Krídla motýlie skôr inklinujú k roztopašnému letu ako k posmutnelej jeseni. K hýriacim obrazom tak môžeme zaradiť aj Kudlákovu A chalupu dostane od táty. K ženskej jemnosti a dokonalej bielej „farebnosti“ inklinuje Božena Augustínová a jej Koláže I.-III. Svojimi dielami sa tu ešte prezentujú Jitka Bezúrová, Květoslava Fulierová, Eva B. Linhartová a Blanka Votavová. Výstava potrvá do 1. apríla.

Stretnutie generácií IV. zastupuje, tak ako sľubuje názov, plejáda autorov všetkých vekových kategórií a umeleckých zameraní. Striedajú sa farebnosť aj štýly, aby spolu v konečnom súlade súzvučili na prezentácii umeleckých diel, ktoré prinášajú zážitok aj krátky prehľad o súčasnom dianí vo výtvarnom umení.

Výstavu organizuje Spolok výtvarníkov Slovenska a nechýbajú na nej mená ako Vladimír Kompánek, Michal Studený, Ondrej Zimka, ale aj autori ako Daniela Zhang či Paolo Zhang Shuguang. Vymenovať všetkých zúčastnených umelcov je nereálne a tak spočiňme okom na Žltom džbáne Nataše Floreánovej či sa na chvíľu pristavme pri ženských inšpiráciách Milana Krajča, ktorý dokázal zo ženského tela vykúzliť Gitaru, Trúbku, ale aj neodolateľnú Tanečnicu.

Michal Studený rozpráva Príbeh kytice a Ondrej Zimka zas prináša príhodu o Matkinej pravnučke žijúcej na vysokej nohe v Bilbao. Nemáte chuť sa pozrieť ísť, ako si tam užíva? Určite sa nejaká omrvinka z jej bohato prestretého stola nájde aj pre vás. A keby len omrvinka! Pri tomto bohato prestretom stole si naozaj pochutíte až do 28. marca.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?