Hravé čudá v hlave Mareka Ormandíka

1.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Schopnosť čudovať sa, bez rozpakov a otvorene, je základným predpokladom hravosti a schopnosti prijímať stále nové veci bez ohľadu na vek a skúsenosti. Nemusí to byť len počudovanie nad tým, že autobus zase mešká, ale aj nad skutočnosťou, že v zime kvitnú jahody. Veď to tu ešte nebolo!

Maliar a ilustrátor Marek Ormandík má vlastnosť čudovania sa v popisu práce a využíva ju pri výstave, ktorú inštalovali pre deti v Bibiane na Panskej ulici 41. Podtitul výstavy Čudá hravé v mojej hlave je O hlavách, čudách a čudovaní. Inštalácia je piatou z cyklu výstav venovaných pohľadom na rôzne techniky a spôsoby tvorby, zobrazovania a vnímania súčasných slovenských výtvarníkov.

Aktuálna prehliadka sa sústreďuje najmä na tvorbu Mareka Ormandíka. Výtvarník, známy ilustrátor detských kníh, autor plagátov pre Slovenské národné divadlo, sa tentoraz nerozpakoval a pustil deti priamo do svojej hlavy. V jej zákutiach nachádzajú zážitky, ktoré nie sú bežné a môžu ich vyburcovať k tvorivým aktivitám, „čudám“, preplietajúcim sa našimi mozgovými závitmi, s jediným cieľom: dostať na papier kresliarske vyjadrenie nášho zmýšľania.

Prvú časť výstavy tvoria maľby hláv, teda vonkajší pohľad na dobre skrývané tajomstvá, vzápätí nás však druhá miestnosť pojme dovnútra a odhalí nám najväčšie pocity a emócie, ktoré skrýva dobre chránené vnútro lebky. Tu sa deti môžu nielen čudovať, ale aj kresliť, hojdať sa na koníkoch či preniknúť pohľadom a dotykom do sveta umelca. Výstavu autorsky pripravili Andrea Štefančíková, Zdenka Pašuthová, v dramaturgii Evy Čárskej. Svet Mareka Ormandíka ma nesklamal. Čakala som však omnoho výraznejšie priestorové vyjadrenie Ormandíkových „počudovaní“, dve malé miestnosti na prízemí je žalostne málo. Ak budete mať aj vy tento pocit, vedzte, že do 31. marca predĺžili ďalšiu z výstavných inštalácií v Bibiane, Krajinohru 2. Umožňuje objavovať krajinu na množstvo rozličných spôsobov, a keď spojíte návštevu oboch inštalácií, o zmysluplne strávené nedeľné popoludnie máte postarané.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?