Úvahy o sťahovaní STU na Záhorie nie sú aktuálne

27.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa v niektorých médiách objavili informácie o možnom presťahovaní Slovenskej technickej univerzity z Bratislavy do technologického parku Euroalley na Záhorí. Ako sa ukázalo, tieto informácie boli nepresné.

Podľa informácií niektorých médií navrhla Slovenskej technickej univerzite jej presťahovanie do spomenutého technologického parku pri Malackách spoločnosť HB Reavis Group. Zverejnené informácie vyznievali v tom zmysle, že uvedená spoločnosť chce získať nehnuteľnosti a pozemky univerzity na území Bratislavy.

„Je pravda, že HB Reavis Group predostrel myšlienku, podľa ktorej by sa Slovenská technická univerzita Bratislava presťahovala do technologického parku Eurovalley,“ povedal nám Miro Sedlák zo spoločnosti HB Reavis Group. „Tento plán je zatiaľ v štádiu úvah a konzultácií s predstaviteľmi STU. Nikdy však nebola reč o tom, že by HB Reavis Group mal areál pre STU postaviť, alebo manažovať jeho stavbu.“

Ako dodal, pointa je v tom, že HB Reavis Group, ktorý je developerom Eurovalley, dá STU k dispozícii vyrovnané a zasieťované pozemky - zadarmo a v takom množstve, v akom bude univerzita potrebovať. Na nich si STU môže postaviť areál podľa svojich predstáv a potrieb - od dodávateľa, ktorého si sama vyberie v tendri. „HB Reavis nemá záujem na výstavbe areálu nijako participovať,“ zdôraznil M. Sedlák, podľa ktorého rovnako ani nejde o zámenu pozemkov pre univerzitu v Eurovalley za nehnuteľnosti, ktoré STU vlastní v Bratislave, ako to nesprávne uviedli niektoré médiá. „Z pohľadu spoločnosti HB Reavis Group ide o non profit operáciu,“ uviedol M. Sedlák.

Orgány Slovenskej technickej univerzity o možnom presťahovaní školy do Malaciek nerokovali. Potvrdili to rektor STU Vladimír Báleš a predseda Akademického senátu Milan Žalman. V. Báleš povedal, že v súčasnosti neprichádza do úvahy, aby sa univerzita sťahovala. Podľa neho momentálne sa v škole uvažuje len o tom, či sa budú rekonštruovať budovy univerzity, alebo sa postavia nové.

Nesúhlas so zámerom premiestniť STU vyjadril aj bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Ako uviedol, je zásadne proti takému riešeniu. „Keďže Slovenská technická univerzita je súčasťou mesta Bratislava už takmer 70 rokov, som presvedčená, že jej miesto je naďalej na jeho území,“ vyhlásil. „Naším cieľom je vybudovať z Bratislavy mesto vedy, výskumu a vzdelania, a preto vyviniem všetko úsilie na zotrvanie STU v hlavnom meste Slovenska.“

(juh)

Páčil sa vám článok?