Zberateľská vášeň v Mirbachovom paláci GMB

27.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po výstavách opierajúcich sa z veľkej časti o súkromné zbierky, inštalovali v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy na Františkánskom námestí 11 výstavu Zberateľská vášeň, ktorá sa orientuje na obdobie rokov 1957-1970.

Výstava predstavuje 92 diel od 38 žijúcich aj nežijúcich autorov, strohý výpočet pripomína: A. Barčíka, K. Barona, M. Čunderlíka, R. Filu, J. Jakobyho, A. Klima, J. Kollera, V. Kompánka, R. Krivoša, A. Mlynárčika, E. Ovčáčka, R. Sikoru, J. Želibskej a mnohých ďalších. Diela zapožičalo 24 zberateľov.

Prehliadka je nepochybne významným počinom zo strany galérie, pretože sústreďuje na malom priestore veľké mená. Nikdy nie je na škodu prejsť si niekoľko desaťročí za malú chvíľu, najmä ak môžeme zrakom spočinúť na takých skvostoch, ako sú diela Ladislava Gudernu, uveďme Ženu s kvetinou, ktorá sa stala aj námetom pre pútavý plagát k výstave.

Úvod prehliadky tvorí aj začiatok obdobia, ktoré inštalácia zahrňuje, hneď pri vchode vám padne zrak na Ženy s kohútom, magickú farebnosť Milana Paštéku z roku 1959. Pokračuje obdobie šesťdesiatych rokov, Chlapec s konskou lebkou Rudolfa Krivoša z roku 1963 či fascinujúci autoportrét Milana Laluhu z roku 1963. Dvoma obrazmi vás do svojho sveta pojme aj Vladimír Popovič, ktorý naliehavo upozorňuje na všetko Čo je okolo mňa, obraz vznikol v roku 1969. Nesmieme zabudnúť ani na Albína Brunovského, Ester Šimerovú, Júliusa Jakobyho či Kolomana Sokola.

Lepšie je vidieť, ako čítať, pretože prehliadka týchto skvostov nezaberie veľa času, ponúkne však nevyčísliteľné hodnoty. Súkromní zberatelia to vedia a ich zoznam je nepreberný.

V Prahe bola mimoriadna vynikajúca kolekcia kubizmu od Vincenta Kramářa či rozsiahla kolekcia českého a slovenského umenia od Medy Mládkovej a zbierka Vladimíra Železného.

Ako upozorňuje kurátor výstavy Ivan Jančár, aj v Bratislave malo súkromné zberateľstvo starú tradíciu. Na jej začiatku stál Albert Tešínsky. Okrem jeho zbierky boli v Bratislave známi viacerí šľachtici a meštianske rodiny, ktoré sa venovali zberateľstvu. Zo šľachticov to boli Pálffy, Török, Nyáry a tiež Mirbach. Viaceré významné zbierky vznikali aj na Spiši a na východe Slovenska. Výstava v GMB potrvá do 15. apríla.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?