Pamätník presunú na Vrančovičovu ulicu

23.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pamätník padlým rakúskym vojakom v prusko-rakúskej vojne presunú z lokality Popova húšť na Vrančovičovu ulicu v mestskej časti Lamač. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

"Presunutie pamätníka súvisí s koncepciou prestavby námestia s napojením na Vrančovičovu ulicu. Chceme tu vybudovať historické jadro Lamača, pamätník by mal byť jeho dominantou. Mal by tak mať dôstojné miesto a malo by sa potom pri ňom zastavovať viac ľudí," povedal pre agentúru SITA lamačský poslanec Radoslav Olekšák.

Ako ďalej uviedol, na námestí sa v súčasnosti nachádza iba pamätná doska, pri ktorej sa zastavujú sprievody pri rôznych výročiach, pochodoch či kostolných procesiách. "Pamätník by sme mali presunúť tento rok, ak sa nám podarí získať grant z ministerstva kultúry. V súčasnosti sa rieši aj vizualizácia Malokarpatského námestia, s jeho rekonštrukciou by sme mohli začať najskôr na budúci rok, závisí to ale od financií," konštatoval Olekšák. Peniaze plánuje mestská časť získať zo zdrojov EÚ, časť financií by mala vyčleniť z vlastného rozpočtu. Presun pamätníka súvisí aj s plánovanou výstavbou občianskej vybavenosti v lokalite Popova húšť.

Lamačskí poslanci dnes schválili aj návrh Vízie, poslania a cieľov Miestneho zastupiteľstva MČ Lamač na roky 2007 - 2010. Podľa schváleného dokumentu by sa mala napríklad vybudovať hlavná obslužná komunikácia a súvisiaca technická infraštruktúra v lokalite Nový Lamač, pripraviť urbanistická štúdia zóny Lamačská brána v lokalite Leskáre na vybudovanie obchodného a zábavného centra a výstavbu bytov či prestavať objekty bývalej pošty a požiarnej zbrojnice. Zabezpečiť by sa malo aj vypracovanie územných plánov zón Nový Lamač v lokalitách Zidiny, Zelená hora, Pod Zečákom, Zečák, Segnáre, Zelenohorský potok, Pri vodojeme, Kameňolom a Záhrady.

(sita)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?