Operná rozprávka pre deti na scéne SND

22.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Inscenovať pre detského diváka taký náročný hudobný žáner, ako je opera, je odvaha hodná ocenenia. Slovenskému národnému divadlu sa to podarilo. Siahlo totiž do pozlátenej kapsy, kde skrývalo poklad opernej rozprávky pre deti a uviedlo dielo Tibora Freša Martin a slnko - autormi libreta sú Alexandra Braxatorisová, Branislav Kriška.

Opera vznikla v roku 1975 a premiéru mala v tom istom roku na scéne SND. Prešlo teda viac ako tridsať rokov, aby malých aj veľkých opäť uchvátilo rozprávanie o statočnom Martinovi, ktorý si obuje túlavé topánky a vyberie sa do sveta zachrániť to najpodstatnejšie, čo hreje nielen ľudské telo, ale prehrieva aj myseľ a dušu každého človeka - slnko. Krásny námet na rozprávku.

V réžii Pavla Smolíka inscenátori pripravili rozprávanie, ktoré im už dnes svojou povesťou zaručuje plné hľadisko tých najnáročnejších, ale aj najpôvabnejších divákov - detí. Detský divák sa nerozpakuje dať najavo nespokojnosť hlasným hovorom či neposednosťou. Kto by však nahlas rozprával pri scéne Jaroslava Valeka plnej pôvabných zvieratiek v kostýmoch Ľudmily Várossovej, kde oko pohliadne, tam je o čo oprieť zrak.

A aj keď deti možno ešte nevedia oceniť hlasy Martina (Daniel Čapkovič, Pavol Remenár) či Studenej princeznej (Jana Bernáthová, Andrea Čajová, Martina Masaryková) alebo Pandúra a Čarodejníka (Mikuláš Doboš a František Ďuriač), nepochybne ocenia ústretovosť a otvorenosť, s ktorou k nim prichádzajú tvorcovia rozprávky. Skladajú im hold svojou pozornosťou a sútredenosťou a oni sa im odvďačujú nielen pútavým príbehom s morálnym posolstvom, ale aj áriami, ktoré obstoja v konkurenčnom boji so spevom pre dospelých fajnšmekrov.

Tibor Frešo nazval svoje dielo Operná rozprávka pre deti v dvoch častiach. Inscenátori sa rozhodli verne držať tohto skladateľovho odkazu a predstavujú príbeh o hrdinskom šuhajovi Martinovi, ktorý dokáže obstáť v skúškach so zlom, premôže zlého Čarodejníka, roztaví zamrznuté slnko a šťastne sa vráti ku svojej Milici.

„Martin a slnko je našou najvydarenejšou opernou rozprávkou a zastáva dôstojné miesto na hracom pláne každého slovenského operného divadla,“ povedal o diele dramaturg Opery SND Martin Bendik.

Dáša Šebanová

FOTO - Alena Klenková

Páčil sa vám článok?