Organ zachráni presťahovanie, tvrdí arcidiecéza

21.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V rámci projektu stavby nového organa v Dóme sv. Martina v Bratislave sa ráta s premiestnením starého organa do Kostola Panny Márie Sedembolestnej v Žiline. Uvádza sa to v stanovisku koordinátora stavby nového organa koncertného organistu Stanislava Šurina.

Plánuje sa s reštaurovaním nástroja a jeho umiestnením v novom priestore tak ako bol pôvodne navrhnutý - aby sa jeho zvuk ideálne šíril do priestoru. V dóme je umiestnený akusticky veľmi nevhodne a túto situáciu by nezlepšila ani generálna oprava na pôvodnom mieste, tvrdí S. Šurin.

Podľa neho snahy o stavbu nového organa v bočnej lodi bratislavského chrámu nie je možné odôvodniť  podobnými riešeniami vo Viedni alebo Kolíne nad Rýnom. Tieto stavby sú niekoľkonásobne väčšie ako Bratislavský dóm. Vo Viedni sa od roku 1991 starý organ nepoužíva a z tohto dôvodu je v súčasnosti v nehrateľnom stave.

Ak by sa podľa S. Šurina teoreticky aj postavil nový lepší organ na inom mieste Bratislavského dómu, stala by sa zo starého organa mŕtva hudobná pamiatka. Z tohto dôvodu je presun organa do priestoru, kde bude ideálne denne znieť pri liturgii a príležitostných koncertoch, tým najlepším riešením, konštatuje koordinátor stavby nového organu Stanislava Šurina.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?