Jan Nepomucký, svätec strednej Európy

20.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Starej radnici na Primaciálnom námestí otvoria v piatok 23. februára výnimočnú výstavu diel, ktoré sa viažu k historickej postave svätca Jána Nepomuckého.

Jan Nepomucký patrí medzi najslávnejších Čechov všetkých čias. Narodil sa medzi rokmi 1340 - 1350 v Pomuku v juhozápadných Čechách. V Prahe a v Padove študoval právo a teológiu. Od roku 1389 pôsobil ako generálny vikár pražskej arcidiecézy. Nepriazeň u kráľa Václava IV. zapríčinená postojmi v spore medzi arcibiskupom Janom z Jenštejna a kráľom, ako aj údajné odmietnutie vyzradenia spovedného tajomstva, vyústili v nasledujúcom roku v jeho mučenícku smrť. Mŕtve telo Jana Nepomuckého hodili do Vltavy z Karlovho mosta.

Po svätorečení Jana Nepomuckého v roku 1729 vzniklo množstvo jeho sôch po celej strednej Európe. Zvyk zobrazovať tohto svätca s piatimi hviezdami okolo hlavy súvisí s legendou, podľa ktorej rybári našli jeho telo pomocou piatich hviezd.

Východiskom bratislavskej výstavy prác viac ako tridsiatky súčasných stredoeurópskych umelcov sa stalo medzinárodné maliarske sympózium Sanctus Ioannes Nepomucenna Medioeuropeansis, ktoré sa uskutočnilo v rokoch 1999 - 2004 v cisterciánskom kláštore v západočeskom mestečku Plasy. Účastníci sympózia vychádzali z historických súvislostí, aj z legendy spojenej s osudom slávneho mučeníka.

Na sympóziu sa zúčastnilo štyridsať umelcov z Česka, Slovenska, Poľska, Rakúska, Maďarska, Talianska, Francúzska, Nemecka, Švédska, Veľkej Británie, Bosny-Hercegoviny a Kanady, ktorí vytvorili 54 obrazov vo formátoch 2 x 2 a 2 x 3 metre.

Výstavu organizuje Múzeu mesta Bratislavy spoločne s kultúrnymi inštitútmi Česka,  Maďartska, Poľska a Rakúska. Doteraz bolo takmer dvadsať veľkých prehliadok týchto prác v Rakúsku, Nemecku, Česku, Taliansku, Belgicku, Španielsku, Poľsku a Chorvátsku. Zámerom umeleckých výstav je vizuálna konfrontácia návštevníkov s témou a vzbudenie ich záujmu o myšlienku novej strednej Európy. Bratislavská výstava potrvá do 1. apríla.

(dš)
Páčil sa vám článok?