Časť umeleckej obce je za výmenu organu

19.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Časť umelcov je presvedčená, že výmena organu na chóre Dómu sv. Martina za nový je nielen potrebná, ale vďaka výmene sa Bratislava pevnejšie začlení do rodiny kultúrnych bášt Európy.

Tvrdí to 14 osobností umeleckej hudobnej scény, medzi ktorých patria slovenskí koncertní organisti, pedagógovia vysokých škôl a konzervatórií. Ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi poslali otvorený list, v ktorom reagujú na zverejnené informácie o iniciatíve umelcov zachovať historický organ na chóre na jeho pôvodnom mieste. Štrnásť podpísaných umelcov sa necíti byť organistami, ktorých médiá začlenili do kategórie "Umelci sú proti" a podľa nich sa k problematike zatiaľ vyjadrovali zväčša nezainteresovaní umelci. Agentúru SITA o tom informoval koncertný organista a pedagóg organovej hry Konzervatória v Bratislave Peter Reiffers.

Podpísaní umelci tvrdia, že organ z roku 1881 nevyhovuje súčasným liturgickým ani umelecko- interpretačným požiadavkám. Je "zastrčený" do priestoru brániaceho šíreniu zvuku. Jeho nízku kvalitu značne determinuje polovica píšťal zo starších organov. "Diskutabilné sú aj názory zveličujúce jeho historickú hodnotu. Veľavravná je skutočnosť, že nik z našich ani zahraničných organistov nenahral na tomto organe žiadnu CD nahrávku či organový koncert," konštatujú. Absenciu veľkého reprezentatívneho sakrálneho organa podľa nich podčiarkuje, že nás v tomto smere predbehli okolité štáty, vrátane bývalého východného bloku. Napríklad v susednej Budapešti sa tento typ organa nachádza v každom väčšom kostole.

Historický organ na chóre Dómu sv. Martina by mal nahradiť približne o dva roky nový. Nástroj by mala postaviť firma Geralda Woehla z nemeckého Marburgu, ktorá vyhrala konkurz. Nový nástroj bude typom tzv. univerzálneho organa so špecifickým prihliadnutím na interpretáciu diel Johanna Sebastiana Bacha a francúzskej organovej hudby 19. a 20. storočia. Výstavbu nového organa zastrešuje za Rímskokatolícku cirkev arcibiskup Bratislavsko-trnavskej diecézy Ján Sokol. Cirkev bude projekt hradiť zo svojich prostriedkov a zo sponzorských darov. Cena organa je 993 000 eur bez DPH. Starý organ by sa mal presťahovať do budúceho kostola v Petržalke.

(sita)

Páčil sa vám článok?