Výtvarné dimenzie drotárstva v Galérii ÚĽUV

16.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ústredie ľudovej umeleckej výroby otvorilo v Galérii ÚĽUV na Obchodnej ulici 64 zaujímavú a pútavú výstavu súčasných podôb umeleckej tvorby, označovanej tradične ako drotárstvo.

V koncepcii K. Hallonovej výstava predstavuje takmer 200 umeleckých prác, ktoré reprezentujú tvorbu 27 autorov. Vystavené sú aj viaceré pozoruhodné múzejné exponáty zo zbierok Drotárskeho múzea v Žiline. Výstava tak spojila diela vznikajúce v rôznych prostrediach - úžitkové a dekoratívne predmety súčasných známych výrobcov z drôtu, ale aj diela profesionálnych výtvarníkov a dizajnérov zo Slovenska, ktorí čerpali inšpiráciu v odkaze drotárskeho remesla.

Medzi vystavujúcimi autormi nechýbajú známe mená L. Jurovatý st., L. Jurovatý ml., P. Valach, J. Drotár, D. Krajčová, S. Pecúch, L. Smržík, ani drôtu oddaní dizajnéri ako Š. Mišurda či M. Hanula. Podľa slov komisárky výstavy K. Hallonovej, drotárske techniky našli dnes svoje uplatnenie nielen v úžitkových predmetoch, ale aj v interiérových doplnkoch, šperkoch, v plastike, reliéfe, vo výtvarných inštaláciách či dokonca ako súčasť maliarskeho zámeru.

V tomto kalendárnom roku sa časť výstavy presunie do Helsínk vo Fínsku, kde ÚĽUV Bratislava chystá rozsiahlejšiu prehliadku remesiel a dizajnu zo Slovenska. Výstava potrvá do 21. apríla.

(dš)
Páčil sa vám článok?