Nemáme radi historické pamiatky?

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V novembri sa v Košiciach uskutočnila medzinárodná konferencia Fortifikácia miest v strednej Európe. Na konferencii sa zúčastnili okrem slovenských bádateľov aj hostia z Čiech, Maďarska a Rumunska.

Zlatým bodom programu bolo sprístupnenie areálu košickej Dolnej brány s prestavaným barbakanom, s mostmi a stredovekou kanalizáciou. Na zachované časti týchto fortifikačných stavieb sa prišlo v súvislosti s úpravou Hlavnej ulice. Objavené časti mestskej fortifikácie vykopali, vyčistili, zakonzervovali, upravili a zakomponovali do úpravy ulice a pešej zóny tak, že ich prekryli železobetónovou konštrukciou a sprístupnili reprezentačným schodiskom. V budúcnosti sa uvažuje s prezentáciou múzejného typu.

Škoda, že Bratislava nevyužila príležitosť prezentovať rovnakým spôsobom zachované časti Vydrickej, Laurinskej a Rybárskej brány, hoci to bolo možné, aj keď na prvý pohľad finančne nákladné. Verme, že opevnenie je aspoň zakonzervované, a že ho v budúcnosti z neznalosti ešte viac nepoškodia.

Horšie je, že napríklad most pred Michalskou bránou bez údržby už roky chátra, a hoci ho v letných mesiacoch využívajú návštevníci blízkej kaviarne, nemá kto odstrániť náletové stromy, ktoré svojimi koreňmi ničia - rozrušujú - murivo pamiatky. Ešte horší je stav najstaršej v Bratislave zachovanej veže mestského opevnenia, na styku Kapitulskej ulice a ulice Na vŕšku.

Bezdomovci, návštevníci, turisti a iné živly ničia to, čo sa konzervované zeminou zachovalo od 13. storočia až do 80. rokov. Pred objavom tretinu veže demoloval bager, potom zasa tí, čo ju údajne „konzervovali“. Dnes je jasné, že konzervačné materiály sa rozkradli. Veža nie je zakrytá ani na zimu, vniká do nej dažďová voda, topí sa v nej sneh. Po jej demolovanom nároží lozia bezdomovci, ktorí si pod priľahlou terasou vytvorili brloh a záchod.

Košický archivár Dr. Jozef Kirst sa nahlas vyjadril, že Bratislavčania vraj nemajú radi Košičanov. Ktovie, prečo si to myslí. Ja si však myslím, že Bratislavčania nemajú radi historické pamiatky vo svojom meste. Alebo to tak nie je?

Štefan Holčík

Páčil sa vám článok?