Bratislavské rožky - beugle

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Recept na pravé bratislavské rožky nám poslala naša čitateľka Zdenka Haraslínová, ktorá ho v roku 1944 ešte ako dievča dostala od suseda cukrára, ktorý ich práve v tom čase piekol vo vychýrenej cukrárni U Stürzera.

Potrebujeme 1/2 kg múky, 1/4 kg margarínu, 1 kocku cukru, 3 dag droždia, mlieko, vajíčko a citrónovú kôru.

Postup je nasledovný. Z droždia, cukru a mlieka urobíme kvások, z múky vypracujeme tuhšie cesto. Rozdelíme ho na 40 kúskov - rovnakých guliek, väčších ako veľký orech. Na doske ich prikryjeme a necháme hodinu oddýchnuť. Potom každú guľku rozvaľkáme a naplníme makovou alebo orechovou plnkou. Takto naplnené cesto vytvarujeme do tvaru rožka, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.

(brn)

Páčil sa vám článok?