O pečeného vola bol obrovský záujem

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Otvorenie tohtoročných vianočných trhov na Hlavnom námestí sprevádzalo pečenie vola na susednom Františkánskom námestí. Pripravilo ho občianske združenie Devínska brána v snahe oživiť túto bratislavskú tradíciu.

Tohtoročný vôl mal viac ako štyri metráky živej váhy a dostal meno Obeliks. Prvý kúsok pečeného vola bol určený primátorovi mesta, ktorý však prišiel s oneskorením a tak si ho kúpil jeden z asi 500 Bratislavčanov, ktorí čakali na začiatok porciovania.

Ako nás upozornil riaditeľ Archeologického múzea SNM Štefan Holčík, tradícia pečenia vola pri príležitosti korunovácie panovníka skutočne v Bratislave kedysi existovala. Zdôraznil však, že posledného vola neupiekli v roku 1741 počas korunovácie Márie Terézie, ale takmer o 100 rokov neskôr v roku 1830 počas korunovácie Ferdinanda V. To potvrdzuje aj dobová rytina, na ktorej je vyobrazené pečenie vola v priekope mestského opevnenia. Štefan Holčík tiež vyvrátil tvrdenie, že prvý kus upečeného mäsa odrezal starosta mesta a ponúkol ho korunovanému panovníkovi. Ten sa totiž podľa historických faktov zúčastnil na hostine v hradnom paláci, a nie na ľudovej veselici pre poddaných.

Napriek tomu, že história pečenia vola v Bratislave bola trochu iná, tohtoročné pečenie potvrdilo záujem Bratislavčanov o oživovanie starých mestských tradícií. Pôvodne bolo porciovanie vola naplánované až do 23. hodiny, pre veľký záujem však bol takmer celý zjedený už v podvečer, a kto prišiel neskôr, tomu sa už pečenej voloviny neušlo.

Mnohým sa zdala cena jednej porcie pečeného vola príliš vysoká (80 korún), ale ako nám potvrdil predseda združenia Devínska brána Vladimír Tomčík, peniaze z predaja pokryli len časť nákladov spojených s pečením Obeliksa. Tí, ktorým sa tentoraz pečená volovina neušla, majú šancu o rok, keď má byť v poradí už tretie a posledné pečenie vola v 20. storočí.

(brn)

Pečenie vola v mestskej priekope pri príležitosti korunávacie Ferdinanda V. v roku 1830.
Páčil sa vám článok?