Na Hrade vystavujú aj 200-ročné betlehemy

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Hudobnej sieni Bratislavského hradu je od 9. decembra otvorená výstava Pokoj ľuďom dobrej vôle - Betlehemy zo zbierok Historického múzea SNM. Medzi vystavenými exponátmi sú najreprezentatívnejšie betlehemy zo zbierok múzea, prevažne ľudového charakteru, pochádzajúce zo všetkých kútov Slovenska.

Betlehemy sa dajú časovo zaradiť od konca 18. storočia až po súčasnosť. Autorom súčasných drevených betlehemov inšpirovaných gotickými krídlovými oltármi je Vladimír Morávek. Na výstave budú po prvý raz vystavené i diela z jeho súkromnej zbierky. Oživením bude i kolekcia keramických betlehemov z 20. storočia, najmä pôvabné figurálne bohaté kompozície národného umelca Ferdiša Kostku zo Stupavy.

K najcennejším exponátom možno zaradiť vzácne drevené polychrómované betlehemy z 19. storočia z okolia bývalých banských miest (Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica), ktoré vynikajú množstvom postáv a precíznosťou vypracovania. Ich autormi boli totiž nielen jednoduchí ľudoví umelci - baníci, ale často i majstri, odborne vyškolení v rezbárskej škole v Piargu (dnešných Štiavnických Baniach), ktorú tam založili v roku 1885.

Výstava betlehemov je inštalovaná v zrekonštruovaných výstavných priestoroch, sprístupnených po vyše šesťročnej prestávke.

Historické múzeum pripravilo na 12. decembra aj Vianoce na hrade s prezentáciou ľudových remesiel, súťažami pre deti a vystúpeniami detských súborov. Na schodoch Bratislavského hradu sa budú predávať výrobky z keramiky, slamené ozdoby, vianočné sviečky, medovníky, medovina a pohľadnice.

(mm)

Páčil sa vám článok?