Remeselníci a betlehemy v Starej radnici

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od 4. do 23. decembra bude nádvorie Starej radnice na Primaciálnom námestí patriť Vianociam.

Denne od 12.00 do 18.30 sa tu pod strechami stánkov združenia Historických európskych remesiel predstavia Bratislavčanom výrobcovia remeselne zhotovených predmetov. Organizátori z Mestského múzea Bratislavy veria, že umenie remeselníkov prispeje k predvianočnej nálade, ktorá panuje v centre mesta.

Medzi stánkami na nádvorí Starej radnice nebude chýbať ani betlehem, ktorý patrí k symbolom Vianoc a predstavuje príbeh Kristovho narodenia. Myšlienka vzniku betlehemu ako výtvarného diela sa viaže k vianočnej omši, ktorú v roku 1223 pri jasličkách v lesnej jaskyni v Umbrii slúžil sv. František z Assisi.

V neskoršom období sa popri postavách Márie, Jozefa a Ježiška zhotovených z rôznych materiálov objavovali aj živí herci, ktorí príbeh narodenia Ježiša Krista predstavovali svetu v podobe vianočných hier. Z kostolov sa betlehemy dostávali najskôr do domácností bohatých ľudí a neskôr v 18. storočí aj do domácností chudobných.

Od 7. decembra je v priestoroch Starej radnice sprístupnená výstava historických betlehemov z Rakúska pod názvom Pokoj ľuďom na Zemi. Vo výstavných priestoroch najväčšej expozície Mestského múzea Bratislavy budú pre verejnosť až do 31. januára 2000 sprístupnené najrozmanitejšie historické betlehemy z Etnografického múzea vo Viedni.

(mmb)

Páčil sa vám článok?