História adventu siaha do 4. storočia

13.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvé známky slávenia adventu pochádzajú z polovice 4. storočia. Vznikol ako pôstna príprava na sviatok Zjavenia Pána (6. januára), keď sa Ježiš Kristus po prvý raz ukázal ľuďom - trom kráľom z Východu. Bol tak paralelou štyridsaťdenného pôstneho obdobia pred Veľkou nocou.

Prvé stopy adventnej prípravy na Vianoce sa našli v Španielsku a na území dnešného Francúzska. Na týchto miestach sa advent slávil v druhej polovici 4. storočia. Obdobie trvalo 56 dní a pôst sa v ňom zachovával od pondelka do piatku. Bez sobôt a nedieľ sa tak ľudia postili presne 40 dní. V tomto čase sa konvertiti pripravovali na svoj krst - na vstup do kresťanského spoločenstva. V centre kresťanstva - Ríme - objavili záznamy o slávení adventu až z polovice 6. storočia.

V mnohých rodinách na Slovensku sa ešte aj dnes zachováva adventný pôst. Ten však zrušil kódex cirkevného práva z roku 1917. Trvanie adventu bolo rozličné v rôznych krajinách - od štyroch do šiestich týždňov. Až neskôr v 10. a 11. storočí sa ustálila štvortýždňová doba adventu.

(brn)

Páčil sa vám článok?