Čeľuste IV alebo zradná „divočina“

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po sladkokomediálnej filmovej romanci s Juliou Roberts a Richardom Gere bol nejeden divák na úteku. Ani Thomas Crown v konečnom dôsledku nezaznamenal až takú nezabudnuteľnú aféru, ktorá by rozbúrila filmové more. Akoby to však nestačilo na utonutie poslušného diváka. V ďalšom filmovom počine tomu dokonca dopomáha žraločí „predkus“.

Žraločia sci-fi teda znovu naberá obrátky. Po predchodcoch rybích mutantov, ktorí sa nasýtili v ságe Čeľustí Stevena Spielberga, zaútočila  na slovenské kinosály trojica „maškrtníkov“. A to nie hocijakých...

Takmer ľudskú inteligenciu im vo filme vštepila doktorka Susan McAlesterová (Saffron Burrowsová), s úmyslom oslobodiť ľudstvo od zákernej Alzheimerovej choroby. Všetko by dopadlo v prospech celého bádania, nebyť jedného problému, ktorý premení osamelý ostrov vedeckej základne Aquatica na potápajúcu sa loď s pomaly (chvíľkami až príliš dynamicky) zmenšujúcou  sa posádkou. Určite bolo nespochybniteľným režisérskym zámerom Renny Harlina reálne napodobniť krvilačnú hru, v ktorej mačka chytá vyľakanú myšku. Avšak ani nie tak kvôli škvŕkajúcemu žalúdku, ale preto, aby sa pomstila za ukradnutý syr. A čo by urobila v tomto prípade každá chytrá myška? Určite by čím skôr opustila  chodbičky teritória, ktoré si nespokojný lovec už dávno osvojil.

K Zradnej hlbočine treba tiež povedať,  že hoci to nie je to až taká hĺbka, akú napovedá názov filmu,  tieto filmové ryby sú natoľko inteligentné, že nikto netuší, kde sa zahryznú. Dôkazom je aj herecká postava menom Frank Russell, ktorú stvárnila afroamerická hviezda Samuel L. Jackson. Práve on si prekvapivo vo filme určite dosť užil. Vrátane zvyšných „fašírkových“ kolegov.  Možno sa to nezdá, no i tu sa nájde postavička koketujúca so svojským zmyslom pre humor. (Žeby čierny?) A odznak zdatnosti a hrdinstva prináleží Thomasovi Janeovi (Carter Blake). 

Zdá sa to už teraz diváckym „kamikadze“? Bez obáv. Trikové efekty nie sú vskutku tým, na čo je dnešné auditórium zvyknuté. Žraločiemu IQ sa tentoraz síce medze nekladú, no verte, že aj napriek ich predimenzovanej mozgovej hmote z nich vegetariáni určite nebudú. Ozaj, nechystáte sa v lete k moru? 

Lucia Čevelová

Páčil sa vám článok?