V Bratislave sa opäť bude piecť jeden vôl

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Minulý rok obnovilo občianske združenie Devínska brána tradíciu pečenia korunovačného vola. V spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto ho pripravujú aj tento rok a má sprevádzať otvorenie Vianočných trhov na Hlavnom námestí. Viac nám už povedal predseda združenia Devínska brána Vladimír TOMČÍK.

- Pečenie korunovačného vola je stará bratislavská tradícia. Bratislava bola totiž tri storočia korunovačným mestom a pri tejto príležitosti sa pre jej obyvateľov vždy piekol vôl. Posledného vola takto v Bratislave piekli v roku 1741 pri korunovácii Márie Terézie. Túto tradíciu sme obnovili minulý rok na Františkánskom námestí. Vôl je pripravovaný podľa starého receptu - najskôr je pácovaný v špeciálnom náleve z koňaku, bieleho a červeného vína, koreňovej zeleniny a takzvaných divokých byliniek. Pri pečení sa ešte potiera údenou slaninou a pivom.

Kedy bude tohtoročné pečenie bratislavského vola?

- Príprava vola sa začína týždeň pred jeho pečením, ktoré bude na Františkánskom námestí v piatok 26. novembra. Vola tam privezieme skoro ráno a o 11. hodine ho začneme piecť na pripravenej pahrebe. Prvý symbolický kus vola bude odrezaný o 15. hodine a ponúkneme ním najvyššieho predstaviteľa mesta, ktorý bude v tej chvíli na námestí. Tradícia totiž hovorí, že pri korunovácii prvý kus mäsa odrezal starosta mesta a ponúkol ním korunovaného panovníka. Aj tento rok pri pečení vola spolupracujeme s mestskou časťou Staré Mesto, takže ten prvý kus by mal opäť odrezať starosta Starého Mesta. Potom sa začne s porcovaním vola, z ktorého sa budú postupne odrezávať opečené kúsky a potrvá to až do 23. hodiny, teda dovtedy, kým Bratislavčania a návštevníci mesta celého vola nezjedia.

Aký bude tohtoročný vôl?

- Minulý rok vážil tristo kilogramov mŕtvej váhy. Tento rok bude o niečo menší, bude mať cez dvesto kilogramov. Jediným problémom je meno vola. Tradícia pečenia volov totiž existuje aj v iných krajinách. V Bavorsku tento rok počas Oktoberfestu upiekli 64 volov a každý mal svoje meno. Náš vôl ho zatiaľ nemá, ale keďže v Bratislave je ich dosť, verím, že to vyriešime a bude o jedného menej.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?