Spomienka na študentský pochod mestom

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Desiate výročie pochodu bratislavských vysokoškolákov si v utorok 16. novembra pripomenuli jeho priami účastníci, ktorí v tento deň v roku 1989 žiadali v uliciach Bratislavy demokraciu, slobodu a školské reformy.

Ako potvrdili účastníci tohto historického pochodu, išlo o spontánnu študentskú akciu, ktorá mala byť prejavomnesúhlasu nastupujúcej generácie s praktikami komunistického režimu v Československu, najmä však na vysokých školách. Išlo o prvý neohlásený a nepovolený občiansky protest na Slovensku od roku 1969, pričom jeho význam ešte nebol za uplynulých 10 rokov dostatočne docenený.

Zásahu polície proti bratislavským študentom vtedy pred vtedajším sídlom ministerstvom školstva zabránila náhodná prítomnosť šéfa mestského výboru komunistickej strany, ktorý si na ulici vypočul požiadavky študentského zhromaždenia. Na druhý deň sa podobný pochod uskutočnil v Prahe, kde na Národní tříde došlo k jeho násilnému potlačeniu. To odštartovalo rozsiahle spoločenské a politické zmeny v Československu známe ako Nežná revolúcia.

(red)

Páčil sa vám článok?