Kto je víťaz a kto porazený?

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedajte sa odradiť titulom filmu Malá Miss Sunshine. Nie je to povrchný pohľad na súťaže krásy, ale komédia s trpkou príchuťou, skvelá štúdia súčasnej americkej rodiny bez pozlátka a falošného optimizmu.

K Hooverovcom práve prichádza matkin brat Frank, ktorý sa pokúsil o samovraždu - reťaz jeho nešťastia sa začala tým, že sa zamiloval do svojho študenta. Hlava rodiny Richard sa práve pokúša preraziť s programom Deväť krokov, podľa ktorého môže byť v živote každý víťazom - padli naň už takmer všetky rodinné úspory, ale úspech nie a nie sa dostaviť.

Pätnásťročný Dwayne nerozpráva - údajne preto, lebo si pestuje pevnú vôľu, ale v skutočnosti skôr preto, lebo mu jeho rodina lezie na nervy. Sedemročná Olive bola druhá v miestnej súťaži detskej krásy, kde asi nebola veľká konkurencia - Olive má nejaké to kilo navyše a nosí veľké okuliare. Richardovho otca prepustili z domova dôchodcov, lebo tam šnupal heroín a ani erotománia mu nie je cudzia. Keď Hooverovcov zastihne správa, že Olive sa môže zúčastniť na celoštátnom kole súťaže Malá Miss Sunshine v Kalifornii, zistia, že nik z nich nemôže zostať doma, a tak im nezostáva iné, iba nasadnúť do starej dodávky a vydať sa na dlhú cestu...

Bizarná rodinka by pokojne mohla byť námetom na televízny sitcom. Lenže režisérska dvojica Jonathan Dayton a Valerie Farisová mali zjavne oveľa vyššie ambície, pre ktoré dokázali získať skvelých hercov, ale nie hviezdy, ktorých prítomnosť by zatienila ich zámer. Vznikol tak príbeh o ľudských povahách, o tom, čo v živote je a čo nie je dôležité, o tom, že je dôležitejšie byť slobodný, než pachtiť sa za chimérami, a aj o rodinnej súdržnosti, čo je téma, ktorú hollywoodski filmári využívajú (i zneužívajú) veľmi často. Dayton s Farisovou to však dokázali bez citového vydierania, bez glycerínových sĺz a erilexových úsmevov, ale s pochopením pre ľudské slabosti a vierou v skrytú silu každého človeka. To by si zaslúžilo aj Oscary - Malá Miss Sunshine má štyri nominácie (film, réžia, herecké výkony Abigail Breslinovej ako Olive a Alana Arkina ako starého otca).

Jaroslav Hochel
Páčil sa vám článok?