Jubileum „mamy“ Danky a Janky

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Asi málokto spojil detstvo dvoch-troch generácií u nás tak silno ako spisovateľka Mária Ďuríčková svojimi rozprávkovými knihami. Jej príbehy obklopovali náš detský svet s takou samozrejmosťou ako vo svete rozprávky H. Ch. Andersena alebo bratov Grimmovcov.

Danka a Janka, Jasietka, Krása nevídaná, Zlatá brána, ale aj v zahraničí ocenená Dunajská kráľovná - kniha povestí, ktorá čarovným spôsobom vstupuje s detským čitateľom do histórie a legiend Bratislavy.

Mária Ďuríčková - „slovenský Andersen“, sa koncom septembra dožila úctyhodných 80. rokov a pri tej príležitosti si na ňu spomenula nielen nová generácia jej malých čitateľov, ale aj ministerstvo kultúry, ktoré ju za desiatky detských kníh ocenilo Pamätnou medailou.

Milou pripomienkou jej príbehov je aj reedícia jedného z  najznámejších Ďuríčkovej príbehov Majka Tárajka vo vydavateľstve Mladé letá. Nepríjemným prekvapením je však neuveriteľne necitlivé, gýčové grafické stvárnenie knihy, ktoré pripomína, kam sa posunul „obchod“ s detským čitateľom.

(brn)

Páčil sa vám článok?