Nemá mesto záujem obnoviť pamätník?

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rád by som doplnil list M. Dolnáka z posledného vydania vašich novín. Skutočne, jeden z priam kráľovských výhľadov na mesto je z pamätníka padlým v 1. svetovej vojne na Murmanskej výšine v blízkosti Horského parku. Mesto ho dalo postaviť v roku 1928.

Umiestnený je v nádhernom priestore medzi starými borovicami. Jednoduchý kubus strážia štyri levy v jeho rohoch. Návrh architektov Wimmera a Szoeniho zrealizoval bratislavský rodák, sochár Alojz Rigele.

Objekt dodnes pôsobí ušľachtilosťou tvarov a materiálu - sivej žuly. Dopĺňajú ho lavičky z rovnakého materiálu. Kedysi pamätné a veľmi navštevované miesto je dnes bokom záujmu, pretože je neudržiavané, spustnuté a zabudnuté.

Murmanská výšina je takou vzácnou lokalitou, že na nej o niekoľko desiatok metrov západne bola aj kovová vyhliadková veža. Postavila ju z iniciatívy Bratislavského okrášľovacieho spolku v roku 1877 bratislavská zámočnícka firma Márton. Rozhľadňa slúžila až do konca štyridsiatych rokov. Starší Bratislavčania si na ňu ako na prvotriednu atrakciu s kruhovým výhľadom pamätajú.

Horský park, ktorý otvára svoju zelenú náruč na konci Murmanskej výšiny, žije a chradne zároveň. Dá sa súhlasiť s pánom Dolnákom, že honosnosť okolitých víl kontrastuje so stavom a výzorom Horského parku. Model starostlivosti o tento park v posledných piatich rokoch, napriek tomu, že mesto za to zaplatilo súkromnej firme vyše milión korún, sa neosvedčil. Nadácia Horský park, ktorú si mnohí Bratislavčania stotožňujú s parkom, sa už roky snaží o nápravu tohto stavu. Po stroskotaní mnohých iniciatív sa nadácia sa rozhodla ponúknuť primátorovi mesta komplexnú starostlivosť o Horský park - a  to bezplatne a pod verejnou kontrolou. Od marca tohto roku, keď nadácia primátorovi predložila návrh príslušnej zmluvy, k partnerskej dohode neprišlo. 

Kamil Procházka, Nadácia Horský park
AD: ZABUDNUTÝ PAMÄTNÍK (BN 18/1999)

Páčil sa vám článok?