Cyrano sa vrátil na bratislavské predmestie

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vo foyer ružinovského Domu kultúry sa na začiatku októbra na premiére muzikálu Cyrano z predmestia stretla pestrá spoločnosť. Pamätníci prišli porovnávať, čo zo starého Cyrana spred dvadsiatich dvoch rokov sa podarilo preniesť do dneška, mladší boli zvedaví, prečo dokážu rodičia ospevovať „svojho“ Cyrana tak náruživo dodnes, autori prišli skontrolovať, ako sa ich „dieťaťa“ ujala najmladšia generácia hercov a spevákov, a nenápadne pozorovali reakcie všetkých ostatných.

Pri podobných odvážnych krokoch, keď sa tvorcovia snažia znovuoživiť kult predošlej generácie, sa vždy nájde časť publika, ktoré bude tvrdošijne opakovať - to čaro je nenávratne preč, všetko je inak, a načo sa to vôbec robilo... Isteže, všetko je inak. Dnešný Cyrano používa pri komponovaní hudby počítač, dnešný Kristián pokojne rozpráva o tom, ako sa zasa raz dobre sfetoval, dnešná Roxana si oblečie šaty s oveľa odvážnejším dekoltom a všetko je oveľa rýchlejšie, klipovitejšie, možno chladnejšie…

No zostáva to podstatné z Cyrana - príbeh lásky a nesmrteľná hudba. Režisér Petr Novotný, ktorého vraj pritiahli z Prahy na bratislavské predmestie predovšetkým uhrančivé Hammelove a Vargove skladby, si netrúfol v „cudzom“ prostredí príliš experimentovať s klasikou a odvážne ju „posúčasňovať“. Dnešná partia zneuznaných umelcov okolo Cyrana a Roxany na mestskej periférii síce dostala do rúk pár rekvizít doby, inak sa ale muzikál príliš dopredu nepohol. Novotný stavil na to, že dojímavá ľúbostná romanca a legendárny popevok Ja nemám lásku v malíčku… musia zabrať opäť, navyše, keď do toho všetkého vsadí mladých, šikovných, neopozeraných ľudí.

Dnešný Cyrano z predmestia z pohľadu divadelného naozaj neprináša nič nové. Zaujímavé na ňom bude predovšetkým sledovať, ako si Cyrana nájde generácia dnešných mladých ľudí, a či príbeh rokov 70. zarezonuje aj tesne pred začiatkom nového milénia. A samozrejme, sú tu nové tváre - snáď najpríjemnejšie prekvapenie Cyrana. Alexander Maďar, prekvapivo suverénny v speve, Dušan Cinkota, ktorého Cyrano je zasa o čosi zrelší v hereckom prejave, dve Roxany - jedna energickejšia (Soňa Norisová), druhá koketnejšia (Jana Daňová)…. Ak vás nepresvedčí ani toto všetko, ešte vždy sa oplatí počuť opäť raz naživo od Cyrana rokov 90.: „Ja nemám lásku v malíčku…“ 

Alexandra Tinková

Na obnovenej premiére muzikálu Cyrano z predmestia sa stretli jeho „rodičia“ Marián Varga a Pavol Hammel so súčasnými predstaviteľmi hlavných postáv. Na fotografii je vpravo dnešná Roxana - Soňa Norisová.
FOTO - Pavel Majer

Páčil sa vám článok?