Kaviareň Roland Café je opäť otvorená

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Hlavné námestie sa po takmer troch rokoch vrátila obľúbená kaviareň Roland Café. V stredu 29. septembra ju v prítomnosti slovenského prezidenta Rudolfa Schustera, bývalých primátorov Viedne a Bratislavy Helmuta Zilka a Petra Kresánka ale i ďalších hostí slávnostne otvoril staromestský starosta Andrej Ďurkovský a prezident poisťovne Kooperativa, a.s., Jozef Csáky.

V parteri secesnej budovy v centre mesta postavenej v roku 1911 pre potreby eskontnej banky sa kaviareň po prvýkrát objavila už v štyridsiatych rokoch. S krátkymi prestávkami slúži prízemie tohto domu kaviarenskému účelu dodnes. Tou poslednou boli uplynulé tri roky, keď pôvodný majiteľ budovy išiel do konkurzu a kaviareň dostala na jeseň roku 1996 výpoveď.

Bratislavčania prijali túto skutočnosť s nevôľou, pretože Roland Café, ktorej prevádzkovateľom bola v tom čase Marta Herczeg, sa svojou neopakovateľnou atmosférou stala jedným z najobľúbenejších miest posedenia obyvateľov i návštevníkov Bratislavy. Tlak verejnej mienky napokon pomohol vrátiť kaviareň späť do týchto priestorov.

Po tom, čo objekt kúpila poisťovňa Kooperatíva, budova prešla komplexnou rekonštrukciou. V rámci nej bol obnovený i secesný interiér pôvodne bankového trezoru. Objavili sa nové svietidlá, originálne dvere a delená elipsa ako symbol novej kaviarne. Jej hlavnou dominantou sa stala bronzová plastika Pegas od Tibora Bártfaya. Roland Café disponuje dvoma priestormi, kaviarňou v parteri a reštauráciou v suteréne. V kaviarni, ktorá bude ponúkať tradičný kaviarenský sortiment obohatený o rôzne druhy zákuskov, nájde miesto 70 hostí.

Reštaurácia s ponukou teplých i studených jedál a vinotékou so 60 druhmi značkových vín poskytne pohostenie ďalším 50 návštevníkom. V ponuke jedál prevláda sstredoeurópska kuchyňa obohatená o rakúske, maďarské, ale i francúzske delikatesy. Súčasťou života kaviarne bude i hudobná produkcia v rámci ktorej budú pravidelne vystupovať malé hudobné skupiny a orchestre.

Priaznivcom dobrej kávy a príjemného posedenia ostáva už len dúfať, že sa do vynovených priestorov Roland Café vráti pravá kaviarenská atmosféra, na akú sme tu vždy boli zvyknutí.

(mil)

Už slávnostné otvorenie potvrdilo záujem Bratislavčanov o novú kaviareň Roland Café.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?