V Rači sa oslavovala radosť z plodov viniča

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Počas víkendu 18. a 19. septembra bola Rača v obliehaní všetkých milovníkov vína a dobrej zábavy. Račianske oberačky prilákali do tejto časti Bratislavy skutočné záľahy ľudí, z čoho mali najväčšiu radosť nielen majitelia stánkov s burčiakom a všakovakými dobrotami, ale najmä račiansky starosta Pavol Bielik.

Veď ako povedal, oberačkové slávnosti sú chvíľou, keď treba vyjadriť úctu vinohradníkom za ich celoročné úsilie a osláviť novú úrodu.

A že v Rači v sobotu a v nedeľu vládla ozaj radostná atmosféra, sa mohli presvedčiť všetci, ktorí sem zavítali. Neboli to len Račania, ktorí vychutnávali prvé dúšky tohtoročného burčiaku, z plodov práce vinohradníkov sa tešili i mnohí Staromešťania, Petržalčania, Dúbravčania, Vajnorčania, ale i ľudia z blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Kačacina, husacina, plnené lokše a klobásy rozvoniavali po celej Rači a lákali okoloidúcich na ochutnanie. Niektorí si zasýtili žalúdky zaručene neracionálnymi, ale o to chutnejšími dobrotami, iní dali prednosť vychutnávaniu predstavení rôznych kultúrnych súborov a zoskupení, ktoré sa starali o dobrú náladu.

Rača je hrdá na svojich vinohradníkov, na tradíciu, na odborníkov, ktorí tu vyrástli a na klenoty, ktoré sa tu dopestovali. Nie je preto zvláštne, keď sa Cenou starostu za najlepšiu frankovku môže pochváliť račiansky pestovateľ Alojz Zvozil. Už teraz je zrejmé, že aj nové račianske vínko bude nemenej chutné. 

(mer)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?