V Bratislave je jedno, akou hovoríte rečou

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava zostáva mestom tolerantným, ktoré si aj po desaťročiach socialistickej devastácie uchránilo európsky charakter. Väčšina obyvateľov mesta si totiž zachovala úctu k ostatným ľuďom bez ohľadu na ich národnosť, politický názor, či jazyk, ktorým hovoria.

Preto je len prirodzené, že ak do Bratislavy príde zahraničná návšteva, väčšine obyvateľov mesta nerobí problém privítať ju v jej rodnom jazyku. V Bratislave, chválabohu, nikoho nepobúri, ak hovoríte po nemecky, maďarsky, či po česky. Toto mesto je zatiaľ imúnne voči vírusu nacionalizmu, s ktorým sa možno stretnúť v iných slovenských mestách, a ktorý po krajine šíria najmä niektorí predstavitelia parlamentnej politiky. Inak to nebolo ani počas nedávnych návštev prezidentov Maďarska,  Nemecka a Českej republiky.

Sprievodcom nemeckého prezidenta Johannesa Raua po historickom centre Bratislavy bol starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Ďurkovský. Ich konverzácia či odborný výklad historika Štefana Holčíka v nemčine nikoho neprekvapila, ani nepobúrila. Bratislava bola kedysi známa svojou viacjazyčnosťou a tento charakter si do značnej miery zachovala dodnes. Atmosféru prechádzky prezidenta Johannesa Raua po starej Bratislave dokreslili nemeckí turisti, ktorí zostali v údive stáť na Michalskej ulici: „Doma sme šťastie stretnúť prezidenta nemali. Aby sme vás videli naživo, museli sme ísť paradoxne do Bratislavy.“ Na Michalskej ulici, Františkánskom a Primaciálnom námestí sa miešala nemčina, maďarčina, slovenčina.

Trasa prezidentskej prechádzky musela byť napokon zmenená. Namiesto cez Sedlársku ulicu Johannes Rau so sprievodom išli cez Bielu, pretože Irish Pub na Sedlárskej obsadili futbaloví fanúšikovia viedenského Rapidu. Pred pohárovým zápasom s bratislavským Interom sa totiž museli posilniť. Ak to však niekoho predsa len pobúrilo, nebolo to vôbec o nacionalizme. Bolo to len o tom, že slušní aj neslušní ľudia sú na celom svete. Bez ohľadu na ich národnosť, politický názor, či jazyk, ktorým hovoria. 

(pol)

Nemecký prezident Johannes Rau so starostom Starého Mesta Andrejom Ďurkovským na prechádzke po historickom centre Bratislavy.
FOTO - Robert Belan

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie