Juraj Puchovský vystavuje v Pálffyho paláci

3.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do 18. februára potrvá v Galérii mesta Bratislavy, Pálffyho paláci na Panskej ulici 19 výstava, ktorá prezentuje dielo jedinečného slovenského umelca - Juraja Puchovského.

Autor sa len prednedávnom vrátil z Mexika, krajiny, kde sa s démonmi vraj dá žiť. Aj keď obrazy vystavené v Pálffyho paláci nedokumentujú celé obdobie mexických dní a nocí, veľa napovedajú o svete, v ktorom autor žije a tvorí.

Kreslenie je pre Juraja Puchovského zaznamenanie každodenných myšlienok a zážitkov z videného. Nekonečné množstvo pokreslených skicárov, zošitov, jednotlivých kusov papiera sú dôkazom neustálej potreby rukou overiť zažitú skúsenosť, vlastnú pochybnosť i neistotu. Juraj Puchovský maľuje figurálno expresívne obrazy, s námetmi bizarných postáv s existencionálnym obsahom.

Každá postava je zobrazená ako nositeľka očividného konfliktu. Ikonografickou jednotkou týchto malieb je človek, často preberajúci podobu zvieraťa, alebo naopak je to zviera s odkazom na ľudské vlastnosti. Autor ich telá používa ako novodobé morality, ironické, sarkastické a predovšetkým kruté.

(dš)

Páčil sa vám článok?