Chcú deti ochrániť pred preťažením

3.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nástup do prvej triedy základnej školy je najväčším zlomom v živote dieťaťa a ak je predčasný, môže ho dlhodobo poznačiť. V snahe predísť tomuto riziku prichádza Pedagogicko-psychologická poradňa v Starom Meste s novinkou.

Tento projekt je výlučne výsledkom iniciatívy poradne v Starom Meste, v iných mestských častiach obdobu nemá. „Dosiaľ sme kontrolovali mieru pripravenosti na školskú záťaž len v prípadoch podozrenia na vývinové problémy a u takzvaných letných detí, ktoré sú najmladšie,“ hovorí riaditeľ poradne Pavol Vančo a pokračuje: „V tomto roku chceme posúdiť budúcich prváčikov plošne, preto už pri zápise majú dostať všetci rodičia kontakt na nášho pracovníka.”

P. Vančo upozorňuje na preceňovanie schopností detí, ktoré aj v minulom roku viedlo k tomu, že v niektorých školách malo až tridsať percent prvákov problémy so zvládaním školských povinností. Nejde o žiadnu mentálnu či intelektuálnu poruchu - jednoducho dieťa musí byť primerane zrelé sociálne, mentálne i osobnostne, aby znieslo záťaž, ktorá je po bezstarostnom predškolskom detstve skutočne vysoká.

„Je len jeden vhodný termín na nástup dieťaťa do školy - keď je primerane zrelé. Neskorší nástup zvádza deti k lenivosti, privčasný zanecháva stopy až do dospelosti,“ uvádza P. Vančo.

Rodičia, ktorí sa chcú uistiť, že majú budúceho školáčika ozaj primerane vyspelého, sa však môžu na poradňu na Jesenského ulici č. 8 obrátiť aj individuálne. Dostane sa im bezplatnej služby autorizovanej inštitúcie. Telefónne číslo na pedagogickopsychologickú poradňu v Starom Meste je 5443 3118.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?