Kus svojej histórie chcú Račania vrátiť životu

3.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po pätnástich rokoch pustnutia sa vráti do života Nemecký kultúrny dom v Rači, ktorý tu bol pojmom a súčasťou denného života bez ohľadu na národnosť jeho návštevníkov.

S jeho vznikom sa spája úsmevný príbeh: Račianski Nemci boli prevažne evanjelici, a keď si v roku 1940 založili družstvo a postavili kultúrne centrum, slovenskí katolíci si založili akciovú spoločnosť a o dva roky postavili Kultúrny dom Andreja Hlinku. Z neho sa neskôr stalo kino, ale nemecký dom prichýlil všetkých. Nemcov i Slovákov, kultúrne telesá i modelársky krúžok, knižnicu i krúžok šikovných rúk, všetkým slúžila veľká sála so špeciálnou akustikou, kde sa hrávali filmy. A na dlhé roky bola aj kulisou pre televízne pondelky, spievali tu i Gott či Vondráčková, posedel šach Réza Páhlaví či indický prezident.

Budova už bola, pravdaže, znárodnená a tak silný miestny podnik, vinárske závody, nemal v roku 1988 veľké problémy prevziať ju pod svoje krídla. S pádom podniku začala budova pustnúť. Keď ju vrátili pôvodnému vlastníkovi, obci, tak bola bohatšia len o vecné bremeno, vinárske závody tam ubytovali svojich pracovníkov aj s rodinami. Račianski lokálpatrioti verili, že bývalý starosta Pavol Bielik ich umiestni v sociálnych bytoch, ktoré týmto rodinám pridelila bývalá miestna rada. Nestalo sa. Exstarosta dal byty iným. „Rozdal ich,“ hovorí Ľubomír Krampl, príslušník jednej z rodín, ktoré sem z Rakúska premiestnila cisárovná Mária Terézia po epidémii moru, a jeden z tých, ktorí chcú prispieť k návratu kultúrneho domu do života Račanov.

V rukách už majú zrekonštruovaný objekt, pravda, len na papieri. No štúdia je prvý krok k tomu, aby sa niečo dialo. „V občanoch Rače je ešte aj po toľkých rokoch spomienka na kultúrny dom veľmi živá, nostalgicky naň spomínajú,“ hovorí Ľ. Krampl v presvedčení, že rekonštrukcia Račanov osloví. Nový starosta Ján Zvonár pokladá oživenie tohto stánku za jednu zo svojich priorít: „Chceli by sme tento stánok zreštaurovať čo najrýchlejšie. Vzhľadom na náklady niekoľko desiatok miliónov a rozsahu prác to vidíme ako úlohu na celé volebné obdobie.“

Gustav Bartovic
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?