Na Novej scéne tasia Traja mušketieri

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak máte napriek odstupu troch storočí chuť tasiť kordy a bojovať za lásku a priateľstvo proti intrigám a ľudskej zlobe, nemusíte sa hneď hlásiť do spoločenstva súčasných rytierov.

Stačí zájsť do divadla Nová scéna, kde uviedli premiéru muzikálu Traja mušketieri podľa slávneho románu Alexandra Dumasa. 

Romantický príbeh o priateľstve, láske, ale tiež o intrigách a nenávisti, sa odohráva v prvej polovici 17. storočia. Keby na scéne divadla chodili len kostýmy, bez hercov, bolo by sa na čo pozerať. Práve 220 dobových kostýmov tvorí podstatnú časť nezanedbateľnej vizuálnej zložky predstavenia a ich autorom je Roman Šolc. Šperky sú umeleckou prácou svetoznámej dielne z Jablonca nad Nisou. To sú informácie pre tých, ktorí nezatvoria oči a nezapočúvajú sa do hudby Michala Davida a Bryana Adamsa. K tvorivému tímu sa pridáva textár a scenárista Lou Fanánek Hagen, režisér a choreograf Libor Vaculík.

Peter Cmorik hrá D 'Artagnana, Ivan Štroffek je Aramisom a Martin Kelecsényi lordom Buckinghamom. Milan Bartalský, Roman Féder a Mojmír Caban stvárňujú Porthosa, Juraj Ďurdiak - kráľa Ľudovíta XIII., Karol Čálik, Ivo Heller - pána Bonacieux. Muzikál skrášľujú aj Katarína Hasprová ako Milady, Karin Olasová ako Costance, Kráľovnú Annu hrajú Sisa Sklovská, Helena Krajčiová a Marta Potančková. Viktor Horján sa objavuje v postave Plancheta a zákerného kardinála Riehelieu hrá a spieva Csongor Kassai. Nech sa už vyberiete na akúkoľvek alternáciu, Nová scéna vám ponúkne výlet do minulosti. Ilúziu oddanej a vernej lásky, vieru v celoživotné priateľstvo, predostrie krásu žien a chrabrosť mužov.

Ak vás pri tomto rozvidnení ešte svojím spevom oblaží Katarína Hasprová, či zaburáca Csongor Kassai, nebude to premárnený čas. Kde inde, ak nie v divadle máte možnosť vidieť zraniteľnú krehkosť panien, mužné paže tasiace kord, aby pomstili svoju mŕtvu lásku a potrestali zákernú ženu, ktorá zneužíva svoju krásu na manipuláciu mužov? Čo viac potrebuje k úspechu muzikál, ktorý nemá inú ambíciu len potešiť oko a ucho diváka? Nová scéna tieto atribúty v Troch mušketieroch naplnila.

Dáša Šebanová

FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?