V Rači majú premávať školské autobusy

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Starosta mestskej časti Rača Pavol Bielik v uplynulých týždňoch ponúkol riaditeľom račianskych základných škôl a gymnázií spoluprácu pri vytvorení systému školských autobusov, ktoré by mali zlepšiť dopravu žiakov z okrajových častí Rače do centra mestskej časti.

Týka sa to približne 250 detí, ktoré denne cestujú z časti Východné do základných škôl a gymnázií v Rači a Krasňanoch. Mestská časť Rača sa už dohodla s Dopravným podnikom Bratislava (DPB), ktorý poskytne na prepravu školákov potrebný autobus.

„Mestská časť je ochotná podieľať sa na prevádzke školských autobusov, ktoré by zlepšili úroveň cestovania našich školákov do školy a zo školy. V stanovený čas na dohodnutých zastávkach deti naloží a pozváža ich do jednotlivých škôl. Popoludní ich zase zo škôl rozvezie domov,“ vysvetľuje starosta Pavol Bielik. Ako zdôraznil, tento systém by mali v Rači zaviesť už od nového školského roku.

Dovtedy zostáva čas všetko pripraviť a prispôsobiť sa novým podmienkam, ktoré systém školského autobusu vytvára. Pôjde najmä o zmenu začiatku vyučovania, pretože Dopravný podnik môže denne poskytnúť autobus až po rannom prepravnom nápore. To by znamenalo posun začiatku vyučovania, a tým aj celého školského režimu o 20 minút dopredu. Do akej miery bude vedenie škôl ochotné na túto podmienku pristúpiť, nie je zatiaľ jasné. Starosta však očakáva, že riaditelia škôl túto ponuku mestskej časti prijmú a návrh podporia.

„Okrem vedenia škôl sa k tomuto návrhu musia vyjadriť aj rodičovské rady, pretože táto zmena ovplyvní chod celej školy, jedálne i mimoškolských aktivít. Sme však presvedčení, že to význam má, pretože súčasná situácia v preprave školákov z Východného do Rače je neúnosná,“ povedal starosta mestskej časti Rača.

Vedenie mestskej časti chce pre zlepšenie dopravy z Východného prispieť na generálnu rekonštrukciu koľajového zvršku na hlavnom dopravnom ťahu medzi Východným a Račou. Vyžiada si to celkovú investíciu za zhruba 2,3 milióna korún, z toho Rača má prispieť sumou 1,5 milióna korún. Nový železničný prejazd, cez ktorý sa denne prepravuje 4000 obyvateľov Východného, by mal byť podľa plánov račianskeho starostu P. Bielika dokončený do začiatku septembra.

(pol)

Páčil sa vám článok?