V SND ruská klasika aj súčasná Amerika

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že si na to budeme musieť zvyknúť. Sú mesiace, keď sú bratislavské divadlá na novinky priam „podvyživené“, aby sa o chvíľu mohlo v jednom-dvoch týždňoch stretnúť niekoľko premiér. Aj v týchto dňoch sa to ešte premiérovo „varí“ v Astorke, v GUnaGU, ale aj na oboch scénach SND.

Tá „oficiálnejšia“ - DPOH ponúka divákovi klasika klasikov - majstra Čechova, ktorý so svojou snáď najobdivovanejšou hrou Čajka vstupuje na dosky Činohry SND po prvý raz (!). A hoci režiséra Ľubomíra Vajdičku už možno považovať v dobrom slova zmysle za divadelného pamätníka, sympatické je, že postavy, na ktorých hra doslova stojí, zveril do rúk najmladšej, takpovediac „nultej“ generácii v divadle - študentom herectva Jurajovi Kemkovi a Slávke Halčákovej alternovanej s Evou Dočolomanskou. Ako mladí „zabojovali“ so staršou generáciou nielen v tvorivom procese, ale aj v samotnom námete Čajky?

Prvé popremiérové reakcie avizujú, že sľubované medzigeneračné podávanie rúk v SND v spojení s návratom najčistejšej klasiky na dosky DPOH vyznievajú viac než sľubne. O iné sa „bojuje“ v ďalšej premiére SND na Malej scéne - v hre amerického dramatika Davida Mameta Oleanna. Opäť zvláštna konštelácia vekových kategórií - 26-ročný režisér Jozef Gombár a pod jeho vedením zrelosť Františka Kovára a chvíľami ešte študentský pôvab Gabiky Dzuríkovej. Nebojuje sa o lásku, ako by sa pri pikantnom vzťahu profesor-žiačka dalo tušiť. No o niečo, pre čo zomierame takisto oddávna a „ochotne“ - o Moc.

Vlastne ani nejde o boj, ako o večné „prelievanie“ Moci. Ak Ju jeden má, druhý sa Jej otvorene neprieči, iba zákerne čaká na príležitosť zmocniť sa Jej. Takto precízne sa rolí zMOCnili aj herci - zo suverénneho, blahosklonného Johna so širokým úsmevom sa v druhej polovici stáva vystrašené zvieratko zahnané do kúta, ktorému nezostáva iné, iba fyzicky zaútočiť. A slová, gestá zakomplexovanej Caroll s poznaním Moci očividne naberajú na istote... Po premiére v USA pred 7 rokmi vraj príbeh o pomstychtivej feministke a jej obeti prijalo mužské publikum s nadšením. Pred týmto predstavením si však dajte dolu čiernobiele okuliare. Moc naozaj môže zachutiť každému.

Alexandra Tinková

Maroš Kramár a Slávka Halčáková v inscenácii Čechovovej čajky.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?