Spolupatričnosť k mestu sa stráca

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zmena štatútu hlavného mesta v časti podielových daní, ktorá má pomôcť mestskej hromadnej doprave pripraví Petržalku o 14 miliónov korún.

Spolu s nedostatočným mestským rozpočtom to podľa petržalského starostu Vladimíra Bajana bude mať za následok odloženie dokončenia skateparku, výstavby plavárne a nekrytého hokejového štadiónu, ako aj tzv. Petržalského korza.

Bratislavský rozpočet podľa neho neuspokojuje potreby mesta ani jeho častí a zmena štatútu výrazne nepomôže ani dopravnému podniku. Mestské časti by si vedeli pomôcť aj sami, na to by však museli existovať jasné vzťahy. Zlá komunikácia medzi magistrátom a radnicami mestských častí sa potom prejavuje vytrácaním spolupatričnosti k mestu. To sa potvrdilo na poslednom stretnutí Klubu starostov, kde niektoré okrajové časti Bratislavy, najmä Rusovce, Čunovo a Jarovce dokonca uvažovali aj o vypísaní referenda o odčlenení sa od Bratislavy.

Podľa V. Bajana primátor Jozef Moravčík uvažuje o novele zákona o hlavnom meste, aká funguje napríklad vo Viedni. V prípade rakúskeho hlavného mesta však ide o iné členenie mesta a inú formu financovania zo štátnych daní. Petržalský starosta si myslí, že k zlepšeniu finančnej situácie Bratislavy by prispelo, ak by mesto prostredníctvom Fondu národného majetku získalo možnosť podieľať sa na majetku privatizovanom na jeho území.

(pet)

Páčil sa vám článok?