Inaugurácia bude už vo vynovenej Redute

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa intenzívne realizujú práce na obnove fasády historickej budovy Reduty. Keďže ide o budovu Slovenskej filharmónie, spýtali sme sa jej riaditeľa filharmónie Jozefa TKÁČIKA na príčinu takého náhleho rozhodnutia rekonštruovať fasádu Reduty.

- Tých príčin je viacero. Už niekoľko rokov je Reduta obkolesená dreveným podchodom, ktorý chráni chodcov pred padajúcou omietkou, a ktorý mal byť už dávno odstránený. Časom sa stal aj on nebezpečný, pretože niektoré dosky prehnili a tiež začali ohrozovať chodcov. Druhou príčinou je 50. výročie Slovenskej filharmónie, ktoré si tento rok pripomíname. A do toho prišlo rozhodnutie, že inaugurácia nového slovenského prezidenta sa uskutoční v Redute. Pod vplyvom týchto okolností a náhod sme sa teda pustili do obnovy celej fasády budovy, na čo sme od vlády získali 6,9 milióna korún. Neopravuje sa však len fasáda. Hlavnou príčinou jej poškodenia bol totiž zlý stav odkvapových rín a dažďových zvodov. Tie boli totiž zanesené a voda tak stekala po múroch, čo spôsobilo opadávanie veľkých kusov omietky. Opravujeme tiež celý systém týchto odkvapových rúr, aby viac nedochádzalo k poškodzovaniu fasády. Znamená to, že do inaugurácie nového prezidenta republiky drevený podchod a lešenie nadobro zmiznú.

Reduta však už niekoľko rokov čaká na zásadnú rekonštrukciu. Znamená to, že obnova fasády je začiatkom celkovej rekonštrukcie budovy?

- Obnova fasády nesúvisí so zásadnou rekonštrukciou budovy, ktorú plánujeme už niekoľko rokov. Ani ja sám neviem, kedy sa s ňou začne. Rezort kultúry na to pravdepodobne nebude mať dosť finančných prostriedkov, a kým sa nedokončí novostavba Slovenského národného divadla, nebudeme sa môcť pustiť do väčšej rekonštrukcie budovy. Chceli by sme však začať s realizáciou aspoň prvej etapy plánovanej rekonštrukcie. Tá počíta s obnovou strechy, ktorá je v značne zlom stave, a s výmenou okien, ktoré sú vo väčšine prípadov už prehnité. Dosť naliehavo by sme tu potrebovali vybudovať klimatizáciu, pretože najmä v teplých jarných a letných dňoch je v koncertnej sieni neznesiteľná horúčava. To všetko by si vyžiadalo asi 60 miliónov korún, ktoré však na to nemáme. Preto nie je pravdepodobné, že by sme s prvou etapou rekonštrukcie začali ešte v tomto roku.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?