Múzeum je malé, ale má charizmu

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Keď som s manželkou rozmýšľal, ako budeme tráviť sobotné popoludnie, rozhodli sme sa vidieť niečo, čo sme v Bratislave ešte nenavštívili. Počas našich dovoleniek v mnohých metropolách sveta často navštevujeme rôzne múzeá a v Bratislave sme skoro žiadne nenavštívili (do Bratislavy sme sa prisťahovali kvôli práci). Logicky teda bolo našou voľbou múzeum.

Mojou slabosťou je stará technika, a tak som manželku prehovoril na Múzeum dopravy pri Hlavnej stanici. Neboli sme si istí, čo nás čaká, keďže sme žiadne chýry o tomto múzeu nepočuli a o jeho existencii sme sa dozvedeli len z malého pútača pri jeho vchode.

Ostali sme veľmi príjemne prekvapení. Najmä ja som si prišiel na svoje - už pri príchode pred krásnou budovou starého železničiarskeho skladu odstavené dnes už historické vozidlá, budova s očarujúcim šarmom, ktorá dýcha históriou, na malom priestore množstvo pozoruhodnej techniky, kus železničiarskej histórie, skutočné skvosty automobilizmu...

Potešil som sa, že aj Bratislava má svoje technické múzeum. Hoci trochu menšie, ale nepochybne okúzľujúce symbiózou historickej budovy a techniky. V duchu som ľutoval, že sa nerozprestiera na väčšej ploche ďalších priľahlých starých skladov a koľajísk, expozícia nie je interaktívnejšia a že exponáty majú veľmi málo informácií na popiskoch a aj to len v slovenčine. Je toho veľa, čo mu v porovnaní s podobnými múzeami v európskych metropolách chýba, ale to miesto si ma získalo zvláštnou charizmou.

Moje nadšenie z toho miesta však onedlho schladila správa, že časť výstavnej plochy múzea má ustúpiť výstavbe na Predstaničnom námestí. Som z toho smutný, že by Bratislava, kde je cenných a nielen pre turistov zaujímavých miest ako šafranu, mala prísť o jedno z nich. Dúfam, že sa tak nestane a zodpovední nájdu také riešenie, kde toto múzeum prežije a bude sa rozširovať a skvalitňovať.

Návšteva Múzea dopravy nám spríjemnila deň a všetkým fanúšikom techniky toto miesto odporúčam.

Dalibor Pavolka, Rača

LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?