Slávne hlavy na obrazoch

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V priestoroch Galérie mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci otvorili 16. marca spoločnú výstavu viedenského maliara Arnulfa Rainera a bratislavského maliara Rudolfa Filu. Oboch spája už roky ich obdiv voči barokovému sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi.

Ten zomrel v roku 1783 vo veku 47 rokov. Posledné roky života prežil vo svojom dome v dedine Zuckermandel pod Hradom, ktorá vtedy ešte nepatrila k mestu. Pochovali ho na cintoríne pri Kostole svätého Mikuláša.

Vo svojom nedlhom živote vytvoril množstvo sochárskych diel, z ktorých najslávnejšou sa po jeho smrti stala séria asi 70 búst, hláv, predstavujúcich rôzne grimasy. A práve tie sa stali inšpiráciou pre dvoch akademických maliarov konca 20. storočia. nezávisle od seba používajú obrazy Messerschmidtových hláv ako základ svojich vlastných maliarskych diel.

K výstave vyšiel veľmi zaujímavý dvojjazyčný katalóg, ktorý obsahuje aj príspevky oboch vystavujúcich maliarov: Rainer píše o Filovi a Fila o Rainerovi. Ani mimoriadne precízne pripravený katalóg však nie je bez chýb. Pri prekladoch ušli prekladateľom aj redaktorom chyby, ktoré sa nemali na verejnosť dostať. Vrcholom je preklad názvu jednej z originálnych búst (str. 57). Nemecký názov „Strickhalskopf“ je otrocky – inteligentne preložený ako „Pletená hlava s krkom“, čo je úplný nezmysel. Správne má znieť: „Hlava s povrazom na krku“.

(šh)

Páčil sa vám článok?