V Prešporku dostali šibači štrúdlu a koňak

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

K tradíciám Veľkej noci patrí šibačka, polievačka a maľovanie vajíčok. Ešte aj dnes majú tieto sviatky svoje čaro, ale trochu iné ako kedysi. V predvojnovej Bratislave tiež chodievali mládenci navštevovať dievčatá, aby ich symbolicky vyšibali a pokropili kolínskou.

Ako uvádzajú pamätníci, dievčatá šibačov pozvali dnu, na malé občerstvenie, kde už bolo všetko slávnostne pripravené. Na prestretých stoloch boli zákusky, obľúbené bratislavské makové a orechové rožteky či kapustová štrúdľa.

Mládencom ponúkali dievčatá pohárik koňaku alebo sladkého likéru. Víno ani pivo sa nepodávalo. Rovnako ani studené misy a káva neboli prešporskou tradíciou. Monarchistickým zvykom, ktorý pretrval aj medzi svetovými vojnami, bol štamperlík a zákusky. Mládenci chvíľu posedeli a museli sa však ponáhľať ďalej. Šibať sa totiž mohlo len do druhej a prísť neskôr znamenalo veľkú urážku, že slečna nie je až taká dôležitá.  Takže mládenci začínali chodiť po návštevách už skoro ráno, aby to do druhej popoludní všetko stihli a voči bontónu sa neprehrešili.

Veľkonočný pondelok má však dnes predsa len iný ráz. Dievčatá končia vo vani a šibači tiež niekde inde, ako káže dobrý mrav. Spomienky na dávne časy však na nás stále dýchajú pôvabom a vznešenosťou.

(brn)

Páčil sa vám článok?