Neanalyzujte, ale bavte sa...

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predstavte si, že mafiáni sú ľudia, s ktorými sa dá vlastne celkom bezproblémovo dohodnúť a ešte aj s nimi zažiť „kopec srandy“. Že jeden z najvýznamnejších bossov krajiny si najme psychoterapeuta a blízkeho dôverníka prostredníctvom pokrčenej vizitky, ktorú strčil do ruky jeho asistentovi celkom neznámy človek pri náhodnom stretnutí.

Uverte, že na výročnej schôdzke nechajú mafiáni za seba hovoriť ustráchaného doktoríka, ktorý má k zločinu asi tak blízko, ako títo počerní páni s nápadne taliansky znejúcimi menami k charite. Že neomylný, nezničiteľný Paul Vitti si vyberie svoju štvrťhodinku terapie práve počas prestrelky na kraji mesta, keď sa zronený zveruje svojmu „cvokdoktorovi“ s traumami z detstva, schovaný za jednu z penumatík „prešrotovaného“ auta. A napokon, že tento idealistický, mierumilovný liečiteľ mafiánskych dušičiek vlastne v kruhu exkluzívnych zločincov nikomu neprekáža.

Ak túto hru beriete, ste na film Analyzuj režiséra Harolda Ramisa pripravení. Jeho uponáhľaná, ukričaná komédia neodhaľuje "pravú tvár zločinu", netúži vynášať morálne súdy nad (medzi nami - celkom sympatickými) zločincami, nevťahuje diváka do prítmia psychiatrických ambulancií, kde sa analyzuje čierna duša zlosyna, a teda všetkého zločinu na svete. Tu sa lieči na pochode, po ďalšiu terapiu si Vitti prichádza priamo na psychiatrovu svadbu, alebo jednoducho precestuje pár tisícok kilometrov, aby mohol o polnoci vo foyer hotela rozprávať svojmu doktorovi o ďalšom sexuálnom zlyhaní.

Film Analyzuj rozhodne nie je pokusom pokračovať v kultovej sérii Krstných otcov. Je to smršť čierneho humoru, kde sú všetky možné situácie konfliktov, ale aj zvláštneho priateľstva priamočiareho, drsného mafiána (Robert De Niro) a  bezbranného diplomatického intelektuála (Billy Crystal) umocnené na desiatu a vtiahnuté do absurdna. Jednoducho - téma mafií je dnes v Hollywoode už „iba“ hračkou, zábavkou, cvičením karikovania a parodovania.

Takže neverte, neanalyzujte, nebojte sa (ani sa nemáte čoho), len sa zabávajte. A neberte ani koniec, keď je napokon spravodlivosti učinené zadosť a Vitti, zmierený so svojím osudom, končí vo väznici. Veď, kto by to tomu úžasnému De Nirovi prial?

Alexandra Tinková

V hlavných úlohách čiernej komédie ANALYZUJ si zahrali Robert De Niro (mafián) a Billy Crystal (jeho psychoterapeut).
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?