Kultúrne leto ako šanca na komunikáciu

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné Kultúrne leto sa ako obvykle začne v prvý letný deň - 21. júna. Skončí sa v druhej polovici septembra Trhmi cechov, ktoré mali vlani úspešnú premiéru. Na to, aké bude tohtoročné Kultúrne leto v Bratislave , sme sa spýtali šéfa programu Mestského kultúrneho strediska Marcela ŠUSTEKA.

- Každé Kultúrne leto vnímam predovšetkým ako výnimočnú šancu na komunikáciu, ako neobyčajne koncentrovanú možnosť vzájomného duchovného obohatenia. Hranicou radikálnej kvalitnej odlišnosti sme nekompromisne postavili vlani. Kultúrne leto ´98 skutočne prinieslo do historického jadra hlavného mesta množstvo originálnych podnetov, mimoriadnu návštevnosť a vo všeobecnosti bolo charakterizované ako zásadný prelom. Tohtoročný 24. ročník, ktorý sa už tradične oficiálne začína 21. júna, nadväzuje na ten vlaňajší, Skromnejšie finančné prostriedky zákonite trochu pribrzdili naše dramaturgické plány, ale cca 180 podujatí Centrálnej mestskej dramaturgie nepochybne uspokojí aj tých najnáročnejších návštevníkov. V siedmich žánrových cykloch sa predstavia účinkujúci z 21 krajín, významnou novinkou je priestorový presun azda najatraktívnejšieho cyklu Excelentné rôznosti (piatky, soboty, nedele) z Nádvoria Starej radnice na Nádvorie VŠMU na Ventúrskej 3. A čím bude tohtoročné kultúrne leto iné? Predovšetkým nami samotnými. Od vlaňajška sme predsa trochu iní, trochu sme vyrástli a dýchame o čosi európskejší vzduch. Garantujem obyvateľom i návštevníkom Bratislavy, že atmosféru porozumenia, tolerancie a fascinujúcich umeleckých inšpirácií budú môcť na podujatiach Kultúrneho leta intenzívne vnímať prakticky až do prvých jesenných dní.

Ako sa na príprave Kultúrneho leta podieľajú mestské časti?

- Mestské kultúrne stredisko ako centrálna inštitúcia zabezpečuje spolu s oddelením kultúry mestskej časti Bratislava - Staré Mesto podujatia v historickom jadre mesta. Na žánrovej pestrosti a celkovej atmosfére Kultúrneho leta sa však významne podieľajú usporiadatelia zo všetkých bratislavských mestských častí a ďalšie mestské inštitúcie. Na malom priestore ich nemožno menovať, ale význam stoviek špecifických akcií v jednotlivých lokalitách Bratislavy je jednoducho obrovský. Výber toho najlepšieho je súčasťou centrálneho bulletinu Kultúrneho leta ´99, ktorý je k dispozícii u nás na Uršulínskej 11, v priestoroch BIS na Klobučníckej 2 a na ďalších miestach.

Na ktoré konkrétne podujatie by ste pozvali Bratislavčanov?

- Spomínaný bulletin obsahuje približne 260 podujatí a ja by som tým dvesto päťdesiatim deviatim nespomenutým nerád ublížil. Príďte, začítajte sa a  vyberte si...

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie